Home

Achtergrond 155 x bekeken

KNMI waarschuwt eerder voor windstoten

Het KNMI gaat de scheepvaart eerder waarschuwen voor windstoten langs de kust.

Als de windsnelheid in vlagen met 5 meter per seconde (10 knopen) boven de gemiddelde windsnelheid komt, krijgt de maritieme sector een waarschuwing. Voorheen gebeurde dat pas als de windkracht anderhalf keer het gemiddelde bedroeg.

Dat liet het KNMI donderdag op zijn website weten. Het instituut berekent de gemiddelde windsnelheid over periodes van 10 minuten. Van windkracht 8 is bijvoorbeeld sprake als de windsnelheid gemiddeld over 10 minuten tussen 17,2 en 20,7 meter per seconde ligt. Het KNMI begint gewoonlijk met waarschuwen vanaf windkracht 6 (11 meter per seconde) .

Het meteorologisch instituut komt met de vroege windwaarschuwing tegemoet aan de wens van Rijkswaterstaat om de veiligheid op het water te vergroten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.