Home

Achtergrond

KCB inspecteert groentepartijen export Rusland

Het Kwaliteitscontrolebureau (KCB) voert toch fytosanitaire inspecties uit voor exportpartijen naar Rusland.

Volgens technisch directeur van de KCB Jean Crombach zijn de activiteiten voor de Russische markt sterk terug gevallen, sinds Rusland de certificaten van de KCB niet langer zegde te accepteren. Aangenomen werd dat de KCB geen partijen meer zou inspecteren, maar dat blijkt nu niet het geval. In totaal heeft de KCB in augustus 1.802 ton groente en fruit voor de Russiche markt geïnspecteerd. Crombach: "De vragen blijven toch komen van bedrijven. We horen niet dat dit tot problemen bij de Russische grens leidt." Ter vergelijking: vorig jaar augustus inspecteerde KCB meer dan 6.000 ton groente en fruit voor de Russische markt.

De KCB onderzoekt momenteel onder exportbedrijven hoe groot de stroom producten voor de Russische markt is. Exporteurs kiezen vaak voor inspecties in andere landen, zoals de Baltische Staten. Deze komen niet in de officiële exportstatistieken terug. Crombach: "We hebben bedrijven benaderd om ons de gegevens te verstrekken. We inventariseren nu hoe groot deze stroom producten is."

Of registreer je om te kunnen reageren.