Home

Achtergrond

Jong rosé stijgt flink in prijs

De vleesveesector zit behoorlijk in de plus. Dat is opvallend voor de traditioneel moeizame oktobermaand. Zelfs jong rosé vormt geen uitzondering.

Jong rosé noteert €0,08 hoger en komt uit op €3,33 per kg geslacht-gewicht. Ter vergelijking: vorig jaar werd er voor een soortgelijk kalf €3,22 per kg betaald.

De prijsstijging is enigszins opvallend, omdat het aanbod van jong rosé aan de forse kant is. Maar het vlees is goed gevraagd, waardoor er flink wat bij de prijs op komt.

Oud rosé wordt ook duurder. Hier komt eveneens €0,08 bij de prijs op, tot €3,05 per kg geslacht-gewicht. De prijsstijging bij oud rosé is minder opvallend. Het aanbod hierin is niet al te groot. Veel mesters hebben hun kalveren de laatste tijd namelijk onder 8 maanden afgemest. Oud rosé kan de komende tijd daardoor nog verder stijgen.

Blank kalfsvlees doet nauwelijks onder voor rosévlees. Hier komt €0,07 bij de prijs op, tot €4,67 per kg geslacht-gewicht. Blank heeft van twee kanten de wind in de zeilen. Het aanbod is niet al te groot en de vraag is juist heel behoorlijk.

Eén van de belangrijkste oorzaken is Frankrijk. Daar is de markt ‘schoon’. De kalveren worden snel afgemest, het aanbod is erg klein. Nederland profiteert daar sterk van. Mede hierdoor krijgt de normaal zo moeizame oktobermaand geen vat op de prijs van blank kalfsvlees. Blank kan zelfs nog iets verder stijgen. Eind december wordt misschien wel de kaap van €5 genomen.

prognose:

rosés en blank iets duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.