Home

Achtergrond 298 x bekeken

Japan wil minder afhankelijk worden van graanimport

Japan wil volgend jaar minder mais en sorghum importeren.

De voorraden mais en sorghum moeten met een derde verminderen. De productie van rijst moet omhoog. Japan wil zo de afhankelijkheid van de graanimport verkleinen. Het land is de grootste afnemer van Amerikaans graan.

Volgens het Japanse ministerie van landbouw ligt er 600.000 ton mais en sorghum op voorraad. Dat moet terug zijn gebracht naar 400.000 ton eind maart volgend jaar. Om de binnenlandse graanbehoefte te dekken moet de productie van voerrijst omhoog, zegt assistent-directeur Eri Utamaru van het landbouwministerie in een interview met persbureau Bloomberg. “Binnen tien jaar moet de productie van rijst voor veevoer zijn vertienvoudigd naar 700.000 ton. Er komt steeds minder graan beschikbaar op de wereldmarkt voor export naar Japan vanwege de sterk stijgende vraag vanuit China, de groeiende wereldbevolking en veranderende voedingspatronen.”

Japan heeft moeite voldoende graan te kopen in de VS doordat de export uit de Zwarte Zee regio vrijwel is stil gevallen. Japan wil de graanimport ook verminderen door meer restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie te laten verwerken tot veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.