Home

Achtergrond

Jaap van der H. bekent moord op Dirk Post

De 16-jarige Jaap van der H. uit Urk heeft bekend dat hij zijn 14-jarige plaatsgenoot Dirk Post heeft vermoord.

Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. De rechtbank in Lelystad heeft de moordzaak vandaag achter gesloten deuren behandeld.

Voorbijgangers vonden Dirk op 18 november vorig jaar dood in een bos aan de rand van Urk. Het OM heeft vandaag een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen Van der H., omdat hij Dirk op 17 november met meerdere messteken om het leven heeft gebracht. Er zijn nog twee medeverdachten. Die moeten woensdag voor de rechtbank verschijnen. Omdat alle drie minderjarig zijn, worden hun zaken achter gesloten deuren behandeld.

De aanklager meent dat de hoofdverdachte op basis van de uitkomsten van het onderzoek Dirk Post met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Over het motief kan geen eensluidende conclusie worden getrokken, constateert justitie.

"Uit het uitgebreide politieonderzoek is gebleken dat Dirk Post op 17 november 2009 in het Urkerbos is gedood door een groot aantal messteken in het bovenlichaam. Uit de verklaringen van de medeverdachten en vele getuigen blijkt de betrokkenheid van de hoofdverdachte bij de levensberoving van het slachtoffer'', meldt het OM in een verklaring. ,,Zijn betrokkenheid wordt bevestigd door uitkomsten van het technische onderzoek.''

Jaap van der H. heeft zijn bekentenis dinsdag tijdens de besloten behandeling van de zaak herhaald. ,,Gelet op de bevindingen over de persoonlijkheid van verdachte en de aard van het misdrijf, is ‘jeugd-tbs’ voor de duur van maximaal zes jaar onderdeel van de eis. Deze is langer dan de gebruikelijke duur van vier jaar, omdat de officier van justitie de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar acht'', verduidelijkt het OM. ,,Van volledige ontoerekeningsvatbaarheid is geen sprake'', meent de aanklager. Daarom heeft hij naast jeugd-tbs ook jeugddetentie voor Jaap van der H. bij de rechtbank gevraagd.

De advocaten van de twee medeverdachten hebben eerder gezegd dan hun cliënten er niet bij waren toen Dirk stierf. Zij waren wel met de 15-jarige hoofdverdachte en het latere slachtoffer naar het bos gegaan.

Justitie verwijt de twee jongens uit Urk (13 en 14), dat ze het slachtoffer niet hebben gewaarschuwd voor de hoofdverdachte. Die zou aan hen hebben laten weten dat hij Post ging vermoorden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.