Home

Achtergrond 380 x bekeken

'Invloed landbouw EU te groot'

Boeren en tuinders verdienen in Brusselse regelgeving geen uitzonderingspositie ten aanzien van het mededingingsrecht.

Dat schrijft de brancheorganisatie voor supermarkten CBL. Volgens de organisatie zijn supermarkten het beu dat de EU door landbouwbelangen wordt gedomineerd. Landbouwministers van de 27 EU-lidstaten en de leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement oefenen volgens het CBL oneigenlijk veel macht uit op de Brusselse regelgeving. Deze eenzijdige benadering zou ten koste gaan van consumenten, supermarkten en het algemeen economisch belang.

Consumentenprijzen voor producten zullen door de extra kosten die kartelvorming met zich meeneemt bij een uitzonderingspositie zeker omhoog gaan, aldus CBL. De Europese organisatie voor detailhandels, EuroCommerce, roept in een brief ministers van Economische Zaken op het voortouw te nemen. Ze komen maandag samen om de stand van de detailhandel te bespreken.

De agrarische belangenorganisatie LTO Nederland is tevreden dat ook in Brussel steeds meer stemmen opgaan om de mededingingsregels zo aan te passen dat de koek eerlijker wordt verdeeld. "De supermarkten huilen krokodillentranen", aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Het CBL zegt alvast blij te zijn dat het landbouwministerie in Nederland wordt samengevoegd met het ministerie van Economische Zaken. Volgens directeur consumentenzaken en kwaliteit van het CBL Marc Jansen zal door de samenvoeging het accent in de discussies over de levensmiddelenketen meer bij de consument komen te liggen.

"Er zal ook beter naar het concurrentievermogen van de gehele voedselketen inclusief supermarkten worden gekeken. Dit nieuwe Nederlandse voorbeeld van een meer integrale benadering van de levensmiddelenketen, verdient absoluut Europees navolging."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.