Home

Achtergrond 225 x bekeken

In buitenland ondernemen heeft onverwachte juridische consequenties

Bloembollenbedrijven die investeren in het buitenland onderschatten vaak de juridische en fiscale complicaties. Dat zei Lucas Koning van Smithuijzen Advocaten gisteren tijdens een symposium van brancheorganisatie KAVB.

“Te vaak wordt op goed vertrouwen gehandeld, terwijl de risico’s financieel in het buitenland extra groot zijn.” Het is volgens Koning belangrijk altijd koopbriefjes op te stellen. Hoewel de SBC-affaire met spook-koopbriefjes het vertrouwen in het systeem heeft geschaad, zijn partijafspraken in koopbriefjes juridisch nog altijd leidend.

Daarnaast pleit Koning ervoor de Nederlandse situatie op vrijwel alle terreinen naast de buitenlandse situatie te leggen. “Nederland kent een veilingsreglement dat betalingszekerheid biedt. Daarnaast is een Nederlandse teler of handelaar gewend te werken met een handelsreglement, scheidsgerecht en heeft hij of zij kennis van de overheidsregelgeving, de gebruiken en de normen.

In het buitenland is de situatie drastisch anders. Weet met wie u zaken doet en leg alles vast, wellicht volgens Nederlandse normen. Als uw Franse of Tanzaniaanse teler niet levert, bij welke rechter melden we ons dan en welk recht geldt? Op welk moment gaat het risico van de productie over op jou, hoe wordt bepaalt wat een goede prestatie is?”

In de praktijk open deuren die onvoldoende worden ingetrapt, aldus Koning. Peter Niekus van Rabobank International benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de schoonheid van een land geen rol mag spelen. “Trek, zoals de bank doet, een zwart pak aan. Kijk naar de afzetmarkt, de productiekosten en de prijs van grond. Word niet verliefd op een plek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.