Home

Achtergrond 242 x bekeken

IMF-top in gespannen sfeer

Ministers van Financiën en centralebankpresidenten komen vandaag in Washington bijeen voor de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Daar moeten ze de oplopende ruzies over handel en valuta, die het herstel van de economie dreigen te blokkeren, proberen te sussen.

In de aanloop naar de top, waar voor Nederland minister De Jager en Nout Wellink van de Nederlandsche Bank aanwezig zijn, liepen de spanningen tussen de economische machtsblokken flink op. De Verenigde Staten dreigden China zelfs met handelssancties als het de koers van de yuan niet verder laat stijgen.

In die gespannen sfeer moeten de financiële leiders van de rijke landen duidelijk maken hoe ze landen als China en Brazilië meer zeggenschap willen geven binnen het IMF. Dat moet de beslissingen van het instituut een brede internationale basis geven en de opkomende landen dwingen meer verantwoordelijkheid te nemen voor de stabiliteit van de internationale economie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.