Home

Achtergrond

Hulp voor Haïti

Het Westen komt in actie tegen de uitbreidende choleraepidemie in Haïti.

Canada stuurt een militair veldhospitaal. De Verenigde Staten hebben grote tenten beloofd waarin patiënten behandeld kunnen worden.
Artsen Zonder Grenzen heeft plannen voor een veldhospitaal in Saint Marc, midden in het besmettingsgebied. Hulpverleningsorganisatie Oxfam zei zaterdag dat het vijf specialisten stuurt om water en sanitair te leveren voor zo'n honderdduizend mensen. Canada, waar veel Haïtianen wonen, heeft bovendien een miljoen Canadese dollars (650.000 euro) toegezegd.

In het Midden-Amerikaanse land Haïti zijn inmiddels 220 mensen gestorven aan cholera, dat leidt tot diarree en uitdroging. De meeste gevallen doen zich voor in de noordelijke provincie Artibonite. In ziekenhuizen worden ruim drieduizend mensen behandeld voor de uiterst besmettelijke ziekte.

Nieuw is dat ook in hoofdstad Port-au-Pince gevallen van cholera ontdekt, meldden functionarissen van de Verenigde Naties en de overheid van Haïti zaterdag. De gevallen vergroten de zorg dat de epidemie zich verspreid. De woordvoerster van de Verenigde Naties benadrukte dat de patiënten in de hoofdstad terugkwamen van een reis naar Artibonite. Van een nieuwe uitbraak is vooralsnog geen sprake.

Artsen vrezen dat de cholera de tentenkampen bereikt in Port-au-Prince. Daar wonen nog honderdduizenden mensen in armoedige en onhygiënische omstandigheden. Ze hebben hun huis verloren bij de grote aardbeving in januari. "Dat is een rampscenario'', zei Mirlande Manigat, een kandidate voor de presidentsverkiezingen, tegen Radio-Canada.

Cholera wordt overgedragen door vervuild water en eten. Na besmetting kan het binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt.

De Amerikaanse hulpverleningsorganisatie Food for the Poor heeft apparaten voor waterzuivering gestuurd. De organisatie verwijt de Haïtiaanse overheid en andere organisaties dat ze niet snel genoeg optreden om de epidemie in te dammen. "We zijn nu 72 uur verder. Er is nog steeds geen veiligheidscordon ingesteld'', zei voorzitter Daniel Rouzier. "Als de zieken de juiste hulp hadden gekregen, zou er nu geen chaotische situatie zijn.''

Het ziekenhuis van Saint-Marc is overspoeld door patiënten. Buiten op straat voor het hospitaal liggen getroffenen te wachten op hulp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.