Home

Achtergrond 166 x bekeken

Huisartsenpost begint met jeugdzorg

Huisartsenpost Eudokia in Enschede gaat zelf jeugdzorg aanbieden en niet doorverwijzen naar Bureau Jeugdzorg.

Volgens huisarts Dick Walstock is Eudokia de eerste die een deel van de tweedelijnszorg overneemt. ”We kennen de gezinssituatie en staan daardoor dichter bij de problematiek. We kunnen sneller en efficiënter helpen”, meldde de initiatiefnemer woensdag.

Bureau Jeugdzorg kampt vaak met lange wachtlijsten. Bij Eudokia kunnen jongeren direct worden geholpen. In vijf praatsessies moet duidelijk zijn of huisartsenpost uitkomst biedt of dat er toch moet worden doorverwezen.

Walstock verwacht dat in slechts 20 procent van de gevallen een doorverwijzing nodig is. Eudokia telt vier huisartsenpraktijken met in totaal 11.000 patiënten. De praktijk heeft een jeugdhulpverlener op hbo-niveau in dienst en kan ook een beroep doen op een kinderpsycholoog en een gezinsconsulent. Zorgverzekeraar Menzis en de Nederlandse Zorg Autoriteit ondersteunen het initiatief. Het gaat in eerste instantie om een proef van drie jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.