Home

Achtergrond 678 x bekeken

Houden van schapen en paarden is inkomen

Het houden van schapen en paarden is een bron van inkomen en geen hobby.

De medewerker van een accountantskantoor krijgt echter geen starters- en zelfstandigenaftrek. De overlegde urenlijsten zijn daarvoor te globaal volgens de rechtbank Leeuwarden.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden de volgende:

X is in 2005 voor 32 uur in de week in dienstbetrekking werkzaam bij een accountantskantoor. Voorts staat X in 2005 als voltijds student ingeschreven bij een hogeschool. Ook heeft X in 2005 activiteiten opgestart op het gebied van de paarden- en schapenhouderij. In geschil is onder meer of laatstgenoemde activiteiten als bron van inkomen zijn aan te merken en of X recht heeft op toepassing van de starters- en zelfstandigenaftrek.

Rechtbank Leeuwarden oordeelt dat de activiteiten van eiser op het gebied van de paarden- en schapenhouderij kwalificeren als bron van inkomen. De rechtbank is van oordeel dat X aannemelijk heeft gemaakt dat in 2005 ten aanzien van de paarden- en schapenhouderij sprake is van een objectieve (toekomstige) winstverwachting. X is er daarentegen niet in geslaagd aannemelijk te maken dat hij voldoet aan het urencriterium. De door X overlegde urenlijsten zijn te globaal van opzet om daaraan voldoende bewijskracht te kunnen toekennen

Meer informatie: Rechtbank Leeuwarden, EK, 7 oktober 2010, nummer AWB 09/129

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.