Home

Achtergrond 306 x bekeken 3 reacties

Houdbaarheid meloen zes keer verlengd

Mexicaanse onderzoekers zijn erin geslaagd de houdbaarheid van een geoogste meloen te verlengen tot zestig dagen.

Dit is zes keer zo lang als meloenen normaal gaan bederven. De onderzoekers hebben dit bereikt door een enzym in de vrucht uit te schakelen. De onderzoekers van de afdeling genetische aanpassing van het onderzoekscentrum Cinvestav in de Mexicaanse stad Irapuato hebben met hun ontdekking de Mexicaanse prijs voor voedselwetenschappen en -techniek gewonnen.

De techniek kan volgens hoofdonderzoeker Miguel Ángel Gómez Lim bij elke vlezige, bederfelijke vrucht worden toegepast. Zijn team heeft voor dit onderzoek de honingmeloen gebruikt. Niet alleen de houdbaarheid is aanzienlijk verlengd, ook de kwaliteit, textuur en smaak zijn verbeterd.

"We hebben in de meloen een proteïne van het type lipoxigenase uitgeschakeld. Dit enzym is verantwoordelijk voor het afbreken van celwanden, dat bederf tot gevolg heeft", licht Gómez toe. De ontdekking kan veel voordelen voor export van meloenen opleveren, denken de onderzoekers. Ook ander bederfelijke vruchten kunnen in de toekomst wellicht langer opgeslagen worden en over langere afstanden vervoerd worden, zonder dat kwaliteit van de vruchten achteruit gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nathanael

  En wat voor gevolgen heeft dit voor de gezondheid? Dat staat er dan weer niet bij... alle genetische aanpassingen hebben tot nu toe gevolgen voor de gezondheid van de consument veroorzaakt...

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Dit is dus het nieuwste kunstje. Gevolgen voor de gezondheid van de consument: onbekend. Kunnen we dadelijk nog gewoon meloenen kweken: nee, alles komt in handen van een kleine groep wetenschappers en multinationals, kennis over het planten van voedsel wordt een eliteklus, we zullen dat zelf niet meer kunnen en mogen! Keer het tij voor het te laat is!

 • no-profile-image

  Albert van't Schip

  Één enzym eruit en de houdbaarheid wordt langer,kwaliteit,textuur en smaak woden ook beter.En gaat er nu echt niets op achteruit? Óf God,óf de natuur zyn maar knoeiers,U mag kiezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.