Home

Achtergrond 305 x bekeken 4 reacties

'Hogere btw bloemen maakt herstel sector ongedaan'

Het voorzichtige herstel in de bloemensector wordt volledig ongedaan gemaakt wanneer overheden bloemen van het lage naar het hoge btw-tarief overhevelen.

Dat stelt directeur Robert Roodenburg van de brancheorganisatie voor handelaren, de VGB. In Duitsland, de grootste exportmarkt voor Nederlandse sierteeltproducten, gaat de omzetbelasting vrijwel zeker naar het hoge tarief.

In Nederland staat verhoging van het tarief van 6 naar 19 procent in een ambtelijk overzicht van mogelijkheden meer geld binnen te halen. Als alle 27 lidstaten van de EU naar een hoog btw-tarief gaan voor bloemen, kost dit de sector volgens de VGB in Nederland 15 procent exportomzet.

Dat vertaalt zich in honderden miljoenen euro’s. "Het zou een dure bezuiniging zijn", aldus Roodenburg, die wijst op de duizenden werknemers in de sector. "Het herstel is broos en dit is geen goed moment consumptie zwaarder te belasten. In 2009 zakte de export al terug naar het niveau van 2005, en we staan nu 15 procent lager qua omzet dan bij aanvang van de crisis."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Blijft toch merkwaardig. De bloemenindustrie wil vooral serieu sgenomen worden. Tenslotte leveren zij een prachtig luxe product.......maar wel profiteren van een regeling die totaal niet bedoeld is voor luxe producten.....

 • no-profile-image

  kees entius

  Waarom is het zo dat als ik bezuinig ik minder geld uitgeef en als de overheid bezuinigd stuurt ze mij de rekening?

 • no-profile-image

  w.vermeent

  gaan we toch weer lekker alles zwart doen wordt dan wel heel interessant

 • no-profile-image

  ED

  Bloemen zijn een agrarisch produkt, op agrarische produkten is het lage BTW tarief van toepassing. Wanneer de overheden een duurzame samenleving willen hebben, dan is de meest rationele stap om eerst eens voedselgewassen in het hoge BTW tarief te stoppen. Het populatiegroeimodel moet op de schop!

Of registreer je om te kunnen reageren.