Home

Achtergrond 1 reactie

Hoge waarde euro zit export EU-tarwe dwars

Tarwenoteringen zijn deze week gedaald en kunnen door een onverwacht grote voorraad mais in de VS nog verder dalen.

Op weekbasis daalde de notering voor maaltarwe in Rouen 16,5 euro tot € 216,86. Voor voertarwe wordt 186 euro genoteerd in Hamburg, 6 euro minder dan vorige week. Europese tarwe noteert vooral lager door de stijging van de waarde van de euro.

De euro is ten opzichte van de dollar sinds 1 september 7 procent in waarde gestegen tot $ 1,37, wat tarwe uit de Eurozone relatief duurder maakt. Toch werd voor meer dan 1 miljoen ton aan uitvoercertificaten vergeven.

De VS verkocht vorige week 950.000 ton tarwe aan het buitenland, aldus het Productschap Akkerbouw in een analyse. Ook in de VS, Canada en Australië daalden de noteringen voor tarwe.

Daarvoor zijn mogelijk twee oorzaken aan te wijzen. Om te beginnen zijn productieproblemen in Rusland, Oekraïne en Australië ondertussen wel ingeprijsd. De tarwevoorraad in de VS bleek op 1 september bovendien ruim 11 procent hoger te liggen dan een jaar geleden. Daar komt bij dat in Rusland veel neerslag is gevallen wat een betere opbrengst mogelijk maakt.

Oekraïne heeft bovendien verklaard dat verruiming van de exportquota mogelijk is. Het Zwarte Zee-gebied concurreert direct met graan uit de EU op exportmarkten in het Midden-Oosten. Hoe de prijs zich ontwikkelt is onder meer afhankelijk van het Russische zaaiseizoen.

Autoriteiten in Rusland stellen dat momenteel 10 miljoen hectare wintergranen is ingezaaid, tegen 18 hectare vorig jaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ron

    Maar 18 hectare vorig jaar? Dat was inderdaad niet zo veel...

Of registreer je om te kunnen reageren.