Home

Achtergrond 175 x bekeken

'Het nieuwe telen kostendekkend'

De investering in het energiezuinige teeltsysteem nieuwe telen is met subsidie kostendekkend, maar niet winstgevend.

Dat is de conclusie van het eerste teeltjaar van tomatenteler Hans Vereijken uit Aarle-Rixtel. Op een bijeenkomst op de Horti Fair rekende hij voor dat de netto-investering met subsidie op 10,20 euro er vierkante meter ligt. “ Om het echt rendabel te maken moet de investering onder de 10 euro komen, ook zonder subsidie.” Vereijken ziet mogelijkheden om de techniek nog te versimpelen en daardoor goedkoper te maken. “ Er zijn bedrijven mee bezig. Ik geloof dat dat kan.”

Het tomatenbedrijf ziet grote pluspunten aan de techniek. Er werd een besparing van 10 tot 12 kuub gas per vierkante meter bereikt, en de botrytis-aantastiging viel weg door de buitenluchtaanzuiging en ontvochtiging. De teler van Tasty Tom-tomaten opereerde voorzichtig en verwacht in het tweede jaar extra besparingen te halen door meer risico te nemen met luchtvochtigheid en schermtijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.