Home

Achtergrond

Hervorming lijkt thema op partijoverleg China

De Chinese communistische partij begint vrijdag aan haar jaarlijkse vergadering.

Op de agenda staat het volgende economische vijfjarenplan, dat van 2011 tot en met 2015 loopt. Vermoedelijk zal ook gesproken worden over mogelijke hervormingen in de Volksrepubliek.

Ook zal in de wandelgangen van de vierdaagse vergadering gesproken worden over de toekomstige generatie leiders van de communistische partij. President Hu Jintao en premier Wen Jiabao moeten in 2012 plaatsmaken voor hun opvolgers. De gegadigden voor hun posities zullen zich op dit soort vergaderingen proberen te profileren.

President Hu en premier Wen vertegenwoordigen elk een stroming binnen de communistische partij, die overigens de enige politieke partij is in China. President Hu is volgens analisten een sterke, maar conservatieve en stramme leider. Premier Wen is meer liberaal en pleit sinds kort zelfs publiekelijk voor hervormingen.

Wen doelt daarmee niet op de invoering van democratie zoals we dat in het Westen kennen, maar hij wil wel dat de communistische partij anders georganiseerd gaat worden. Wen zei recent in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN dat ,,de roep om democratie en hervormingen onbedwingbaar zullen worden''. Het interview werd in China niet uitgezonden.

Internationaal wordt de afgelopen weken weer luidkeels opgeroepen tot hervormingen in China. Dat kwam onder meer door de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, die in de cel zit wegens ondermijning van de Chinese staat. Liu roept al jaren om meer democratie in China.

Ook in China is de roep om hervormingen aangezweld. Een groep voormalige topmedewerkers van de Communistische partij pleitte woensdag in een brief op internet voor politieke hervormingen. ,,Als de Communistische partij zichzelf niet hervormt, zich niet aanpast, zal het vitaliteit verliezen en een natuurlijke dood sterven'', aldus de brief, die inmiddels door de Chinese internetpolitie van het web is verwijderd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.