Home

Achtergrond 183 x bekeken

Hervorming IMF blijft uit

Financiële wereldleiders zijn er gisteren in Washington niet in geslaagd een besluit te nemen over de vraag hoe opkomende landen een betere stem kunnen krijgen in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

"Er is voortgang geboekt, maar de meningen lopen nog uit elkaar'', zei de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager na afloop van de IMF-jaarvergadering.

De Verenigde Staten en opkomende landen als China en Brazilië eisen van Europa dat het plaatsmaakt aan de bestuurstafel van het IMF. Momenteel bezet Europa een derde van de 24 bestuurszetels in het bestuur. Voorafgaand aan de IMF-top bood Europa aan twee van die zetels gedeeltelijk op te geven, door ze te laten rouleren met opkomende landen. De VS willen echter dat Europa een groter gebaar maakt.

De nieuwe verdeling van het bestuur, die kan betekenen dat ook Nederland het recht op een zetel deels verliest, hangt samen met een ingewikkelde herberekening van de stemrechten van alle IMF-leden. "Eigenlijk voelt iedereen zich daarbij tekort gedaan'', zei De Jager over de discussie. "Ik heb wel het idee dat de Amerikanen Europa nog wat tijd willen geven.''

De hervorming moet echter op korte termijn worden afgerond. Voor de jaarwisseling moet duidelijk zijn hoe de opkomende landen meer stemrecht krijgen, beloofden de leiders van de G20 eerder dit jaar. Daarnaast loopt de termijn van het huidige bestuur in november af. De VS blokkeren een herverkiezing zolang er geen overeenstemming is over de Europese zetels.

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn toonde zich zaterdag optimistisch over die deadlines. "Een groot deel van het gat is gedicht, maar er is nog een waslijst aan vragen om te bespreken. Ik verwacht echter dat er in binnen een klein aantal weken een oplossing komt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.