Home

Achtergrond

Herstel Rotterdamse haven zet stevig door

De Rotterdamse haven heeft tot nu toe een goed jaar achter de rug.

De goederenoverslag nam de eerste negen maanden toe met 13,4 procent tot 321 miljoen ton. Vrijwel alle goederensoorten vertoonden een positieve ontwikkeling, maakte het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag bekend.

De overslag van ijzererts en schroot steeg maar liefst met 112 procent. Ook kolen (2 procent), overig droog massagoed (31 procent), ruwe olie (3 procent), minerale olieproducten (5 procent), overig nat massagoed (9 procent), containers (15 procent), roll on/roll off (6 procent), overig stukgoed (14 procent) vertoonden positieve cijfers. Alleen de overslag van agribulk (granen, zaden en veevoedergrondstoffen) liep met 7 procent terug.

De behandeling van droog massagoed sprong 40 procent omhoog tot 65 miljoen ton. Het nat massagoed groeide met 5 procent tot 154 miljoen ton. De groei van stukgoederen kwam uit op 14 procent naar 102 miljoen ton.

De overslag van ertsen en schroot verdubbelde zelfs ruim tot 31 miljoen ton. De staalfabrieken draaien weer op vrijwel volledige capaciteit door de grote vraag van de auto-industrie en machinebouw. De behandelingscapaciteit van de Rotterdamse terminals is zelfs krap geworden, aldus het Havenbedrijf.

Zowel de aanvoer (19 procent) als afvoer (12 procent) van containers steeg met dubbele cijfers. De totale overslag bedroeg 84 miljoen ton, 15 procent meer dan vorig jaar en een kleine 2 miljoen ton meer dan in 2008.

Ondanks de lage raffinagemarges blijft de Rotterdamse olieoverslag vrij stabiel. De aanvoer van ruwe olie nam toe met 3 procent tot 74 miljoen ton. De overslag van minerale olieproducten (benzine, diesel, kerosine, stookolie) liep over de eerste negen maanden langzaam terug tot een plus van 5 procent (totaal 57 miljoen ton).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.