Home

Achtergrond 396 x bekeken 5 reacties

'Hectarepremies regionaal'

EU-inkomenstoeslagen zijn na 2013 gebaseerd op een bedrag per hectare, dat per lidstaat of regio kan verschillen.

Daarbovenop worden premies uitbetaald voor extra duurzaamheidsprestaties (natuur, landschap, dierenwelzijn) en aan boeren in minder geschikte landbouwgebieden. Dat zou de kern zijn van het voorstel over het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), dat landbouwcommissaris Dacian Ciolos voorbereidt. Persbureau AgraEurope heeft een concept van het voorstel kunnen inzien. Ciolos presenteert zijn plannen op 17 november.

Het concept zou het idee van een vaste basispremie of hectaretoeslag voor de hele EU afwijzen. De verschillen in landbouwstructuur tussen de lidstaten zijn daarvoor eenvoudig te groot. Bovendien zou zo’n uniforme premie te laag uitvallen. In plaats daarvan zou de EU een gemiddelde toeslag moeten vaststellen, waarvan lidstaten kunnen afwijken naar gelang de kosten en omvang van de bedrijven. De afwijking zou zowel aan de beneden- als bovenzijde begrensd moeten worden; zo ontstaan bandbreedtes waarbinnen de toeslagen zich dienen te bewegen.

Om in aanmerking te komen voor een toeslag zouden boeren in de hele EU wel aan dezelfde criteria moeten voldoen. Het voorstel zou niets zeggen over de hoogte van het landbouwbudget na 2013.Vandaag was er meteen kritiek. CDA-Europarlementariër Esther de Lange vreest scheve concurrentieverhoudingen, doordat lidstaten te veel ruimte krijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Nou Klaas , de grond hier is dus echt niet geschikt voor akkerbouwgewassen.

 • no-profile-image

  Joop

  Hou toch op met al die toeslagen enz. Kortom geen subsidies meer en markt comforme prijzen! Wie houd wie voor de gek!

 • no-profile-image

  Harry

  Alsof je luie ondernemers krijgt wanneer subsidies structureel zijn. Alsof onder moeilijke omstandigheden de ware ondernemers komen bovendrijven. Aanhangers van deze mening zoals Klaas uit Terneuzen bevatten niet dat je daarin door kan slaan. Ondernemerschap verminderd juist als de risico's groot en onoverzichtelijk worden.
  Subsidie is een gerechtvaardigd instrument om markten welke niet naar tevredenheid werken te sturen gelijk bijvoorbeeld huursubsidie dat doet.
  Daarbij is het een koud kunstje om boeren subsidie te geven wanneer deze ermee zorgdragen voor een onredelijk goedkoop voedselpakket en zo’n 5 keer meer belasting betalen dan dat ze aan subsidie ontvangen...

 • no-profile-image

  paul

  Nou, dan vallen wij hier in Nederland in elk geval buiten de boot, waarschijnlijk gaan de meeste toeslagen dan naar zuid en oost europa.

 • no-profile-image

  klaas

  afschaffen die zooi het kaf van het koren scheiden!!!!
  hoe is het nu toch mogelijk dat je voor niks te doen 500euro per hectare krijgt!!!!

  weg er mee ik verdien ze wel met aardappelen uien chiocrei peen en tarwe en graszaad en bieten
  niks geen steun meer

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.