Home

Achtergrond

'Hectarepremies regionaal'

EU-inkomenstoeslagen zijn na 2013 gebaseerd op een bedrag per hectare, dat per lidstaat of regio kan verschillen.

Daarbovenop worden premies uitbetaald voor extra duurzaamheidsprestaties (natuur, landschap, dierenwelzijn) en aan boeren in minder geschikte landbouwgebieden.

Dat zou de kern zijn van het voorstel over het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), dat landbouwcommissaris Dacian Ciolos voorbereidt. Persbureau AgraEurope heeft een concept van het voorstel kunnen inzien. Ciolos presenteert zijn plannen op 17 november.

Het concept zou het idee van een vaste basispremie of hectaretoeslag voor de hele EU afwijzen. De verschillen in landbouwstructuur tussen de lidstaten zijn daarvoor eenvoudig te groot. Bovendien zou zo’n uniforme premie te laag uitvallen.

In plaats daarvan zou de EU een gemiddelde toeslag moeten vaststellen, waarvan lidstaten kunnen afwijken naar gelang de kosten en omvang van de bedrijven. De afwijking zou zowel aan de beneden- als bovenzijde begrensd moeten worden; zo ontstaan bandbreedtes waarbinnen de toeslagen zich dienen te bewegen.

Om in aanmerking te komen voor een toeslag zouden boeren in de hele EU wel aan dezelfde criteria moeten voldoen. Het voorstel zou niets zeggen over de hoogte van het landbouwbudget na 2013.

Donderdag was er meteen kritiek. CDA-Europarlementariër Esther de Lange vreest scheve concurrentieverhoudingen, doordat lidstaten te veel ruimte krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.