Home

Achtergrond

Hectareopbrengst lupine dit jaar helft lager

De hectareopbrengst van het eiwitgewas lupine valt dit jaar erg tegen.

Telers halen minder dan de helft binnen van de 4 ton die de laatste jaren gebruikelijk is. Dit komt door droogte en hitte, gevolgd door het slechte oogstweer, verklaart de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

De NAV concludeert dat de weg naar een kostendekkende lupineteelt nog lang is. Het Productschap Akkerbouw heeft voor 2011 projecten op de agenda staan om de teelt en het gebruik van lupine voor voeding vooruit te helpen.

Ook andere eiwitgewassen komen in de belangstelling. Zo teelde NAV-lid Mark Brandjes dit jaar gele erwten. Hij is zeer tevreden over de opbrengst van 5.800 kilo per hectare, ondanks de late zaai, duivenvraat en neerslag in augustus. "Als we onder deze omstandigheden in het geografisch minder geschikte teeltgebied Kuststrook Midden-Nederland al in staat zijn om bijna 6 ton erwten te oogsten, wat zijn de opbrengsten dan wel in het bij uitstek geschikte teeltgebieden in het Zuidwesten?", schetst Brandjes.

Ook het onderzoek naar de teelt en het gebruik van erwten en veldbonen voor voeding krijgt een nieuwe impuls, meldt de NAV.

Of registreer je om te kunnen reageren.