Home

Achtergrond

Harry Mulisch (83) overleden

Schrijver Harry Mulisch is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij zondag bekendgemaakt. Hij overleed in zijn huis in Amsterdam aan de gevolgen van kanker.

Mulisch geldt als een van de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland. Samen met de inmiddels overleden Gerard Reve en Willem Frederik Hermans behoorde hij tot De Grote Drie.

Een van zijn bekendste werken is het boek De Aanslag (1982), dat ook werd verfilmd en tot een theaterstuk is bewerkt. De roman over de jarenlange gevolgen van een aanslag door het verzet in de Tweede Wereldoorlog is in zeker 25 talen vertaald. De verfilming door Fons Rademakers sleepte de Oscar voor beste niet-Engelstalige film in de wacht. De roman staat al jaren hoog op de boekenlijst van middelbare scholieren.


Mulisch (29 juli 1927) werd in Haarlem geboren, waar ook het eerste deel van De Aanslag zich afspeelt. Tijdens de bezettingsjaren collaboreerde zijn van oorsprong Oostenrijks-Hongaarse vader met de Duitsers, terwijl de familie van zijn moeder, een joodse bankiersdochter, gedeporteerd werd. Een paar van zijn boeken gaan over de oorlog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.