Home

Achtergrond 250 x bekeken

'Handel tussen verenigingen uitbreiden'

Telersverenigingen moeten onderling meer kunnen handelen zonder de Europese erkenning voor Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) te verliezen.

Nederland en België hebben hiervoor gepleit bij de Europese Commissie. Volgens Guy Lambrechts, directeur-generaal van het Vlaamse ministerie van landbouw, dreigen telersverenigingen niet meer te voldoen aan de eis dat ze de meeste omzet van verkoop van eigen product halen. Hij zei dat op een internationaal congres over de toekomst van GMO in Brussel.

Als telersverenigingen meer dan de helft van product bijkopen, dreigen ze nu de GMO-erkenning te verliezen en daarbij behorende GMO-gelden. "Verenigingen liepen tegen grenzen op. We moesten bij de commissie uitleggen waarom zoveel onderlinge handel plaatsvindt tussen producentenorganisaties", aldus Lambrechts. Nederland en België dienden een voorstel in om handel tussen erkende telersverenigingen vrij te laten van de bijkoopbeperking.

Volgens Hans van Es, directeur van koepel voor afzetorgansisatie DPA, is met het bijna aangenomen voorstel de oude situatie weer hersteld. Nederland heeft met andere landen eerder deze vrijstelling laten opnemen in de GMO-regeling, maar die is om onduidelijke redenen verdwenen. Van Es zegt dat het verdwijnen van de bepaling bij DPA-leden niet tot problemen heeft geleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.