Home

Achtergrond

Handel blij met status voor Gouda en Edam

De Vereniging van Nederlandse Kaashandelaren (VNK) is blij met de status beschermde geografisch aanduiding voor in Nederland geproduceerde Goudse en Edammer kaas.

Dat meldt de organisatie in reactie op het fiat dat door het comité voor geografische aanduidingen en beschermde oorsprongsbenamingen is gegeven. Goedkeuring door de Commissie lijkt slechts nog een formaliteit. "De status voor Gouda Holland en Edam Holland zorgt voor een verdere segmentering van het toch al rijke Nederlandse kaasassortiment", zegt secretaris van de VNK Onno Boersma. "De supermarkten krijgen op deze manier nog meer mogelijkheden om zich te onderscheiden."

De handel is positief over het feit dat Edam Holland en Gouda Holland voortaan beschermde merken zijn. Of deze status zich ook in euro’s gaat terugvertalen moet de toekomst volgens Boersma nog uitwijzen. "Maar dat lijkt me wel de bedoeling." De beschermde status geldt alleen voor de namen Gouda Holland en Edam Holland, zo heeft het comité tot opluchting van landen als Duitsland Polen bepaald. Dat betekent dat Goudse en Edammerkaas uit het buitenland nog steeds onder deze noemer verkocht mogen worden zolang niet geïnsinueerd wordt dat het product uit Nederland afkomstig is. Het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden (COKZ) draagt is verantwoordelijk voor de controle van producten die onder de merken Edam Holland en Gouda Holland worden verkocht. "Het COKZ beschikt hiervoor over een uitgebreid controlereglement", aldus Boersma. Producenten van Gouda Holland en Edam Holland moeten zich houden aan strikte voorwaarden.

Nederland produceert jaarlijks zo’n 700 miljoen kilo kaas waarvan 350 miljoen kilo Gouda en Edam kaas. Van de totale kaasproductie wordt zo’n tweederde geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.