Home

Achtergrond 218 x bekeken 7 reacties

Handdoek in de ring

Dat natuur onder het nieuwe kabinet een stapje terug moet doen, was bekend.

Om tot de benodigde 18 miljard bezuinigingen te komen, is het nodig dat er minder geld wordt uitgegeven aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De linkse fracties in de Tweede Kamer zijn daar niet blij mee, omdat dit natuurproject al voor zo’n 80 procent gereed is.

Toch leidde die verontwaardiging de afgelopen week tijdens het debat over de regeringsverklaring niet tot stevige moties, waarin wordt opgeroepen de bezuinigingen terug te draaien. Weliswaar vroeg de oppositie aan het kabinet de kwaliteit van de bestaande natuur te bewaken, maar de aanschaf nieuwe gronden werd niet genoemd.

Daarmee lijken de linkse partijen de handdoek in de ring te hebben gegooid. Blijkbaar overheerst daar ook het gevoel dat het uitbouwen van de EHS in economisch moeilijke tijden niet verantwoord is. Hun oproep om dat wat wel al is gerealiseerd, goed te onderhouden, moet echter wel serieus worden genomen. Gebeurt dit niet, dan leidt het nieuwe beleid tot kapitaalvernietiging.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Daar zeg je zo wat van der Stelt. Voor uierontsteking moet men wel spenen hebben en die ontbeer ik. Maar ik krijg acuut rotkreupel als ik eraan denk dat er een strontrechtse boer met zijn ongewassen tengels aan mijn links- en rechtsgeaarde modderlaarzen zou zitten.

 • no-profile-image

  veehouder

  Als zelfs de linkse rakkers grond aankopen kapitaalsvernieteging vinden komt het misschien nog goed met dit land.

 • no-profile-image

  Willy

  Verbreding? Wat is nou eigenlijk Verbreding?? Verbreding is armoede!! Als je extra inkomen moet halen buiten de landbouw. Het is a bloody shame dat boeren niet meer genoeg kunnen met hun specialisatie binnen de landbouw Verbreding is ons opgedrongen door het LTO die mooie artikeltjes in hun blaadje schrijven, Verbreding is alleen leuk als je er zelf lol in hebt om zoiets te doen, maar niet om je inkomen aan te vullen

 • no-profile-image

  H. van der Stelt

  @Herkauwer, ik ben het met u eens dat we ons erfgoed respectvol moeten behandelen. Alleen ik ben het niet met u eens als dit niet iets met 'links' of 'rechts' van doen heeft. Ik vertrouw met appelschillen nog niet toe aan de linkse meute. Ik raad u aan om u niet te laten melken door linkse geitenwollenboeren, dat bespaart u in elk geval een uierontsteking.

 • no-profile-image

  Huub van 't Hart

  Heel terecht dat u waarschuwt tegen bezuiniging op het natuuronderhoud. Niet alleen vanwege kapitaalsvernietiging overigens. De ervaring en know how die de boeren opdoen in de verbrede landbouw moeten we zien als een belangrijke agrarische innovatie Natuurvriendelijke boeren (boeren voor natuur) wordt een exportproduct.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Huub: Verbreding! Want daarin zit wél de toekomst voor erg veel boeren, ook al lopen er minkukels zoals Willy rond, die kennelijk te bekrompen zijn om dit te kunnen inzien. Uitgerekend in de Achterhoek, waar nog geen halve eeuw geleden alle boeren een gemengd bedrijf hadden! In het 'gemengde bedrijf nieuwe stijl', waarin naast agrarische productie ook de zorg voor natuur en landschap een belangrijke plaats heeft, zit veel meer en betere toekomstmuziek dan in de hedendaagse monomane agri-ellende. Maar feitelijk gaat dit artikel hier helemaal niet over, maar over de noodzaak om de reeds gerealiseerde bouwstenen voor de EHS uitermate zorgvuldig te beheren. Dus niet met grote grazers en absoluut niet door 'civieltechnisch opgeleide natuurontwikkelaars', maar door bekwame dier- en landschapsecologen. Dit heeft trouwens absoluut niks met links van doen, Veehouder. Iedere mens - ongeacht de politieke of kerkelijke gezindte- dient respectvol met ons aller erfgoed om te gaan en zo mogelijk iets béters voor de komende generaties na te laten. Als jij dit niet beseft, dan is het uitermate zorgelijk met jou gesteld!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik zie zojuist op de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat de integrale Nieuwe Hollandse Waterlinie op de nationale monumentenlijst is geplaatst. Het moge duidelijk zijn dat ook een verzelfstandigde rijksdienst monumentale eigendommen niet kan en mag verpatsen. Trouwens: SBB is destijds dankzij Cees Veerman dan wel geprivatiseerd, maar alle onroerende bezittingen blijven eigendom van de Staat der Nederlanden. Het zou de Bende van Rutte niet misstaan als zij zich eerst eens deugdelijk zou informeren en oriënteren alvorens nog méér onbezonnen wanbeleid te gaan ventileren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.