Home

Achtergrond

Hamas en Fatah praten weer over verzoening

De rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah houden later deze maand een tweede ronde verzoeningsgesprekken in de Syrische hoofdstad Damascus.

De partijen praten op 20 oktober, maakte een woordvoerder van Hamas vandaag bekend.

In september hielden de partijen ook al een vergadering. Volgens de verklaring die op de ontmoeting volgde, was de sfeer tijdens dat verkennende gesprek goed. De nieuwe gesprekken zijn gericht op ,,de vorming van een gezamenlijke veiligheidscommissie." Uiteindelijk moet een definitief akkoord ontstaan waarin de onderlinge vete wordt bijgelegd. Fatah en Hamas willen dat akkoord dan in Caïro ondertekenen. Egypte bemiddelt al maandenlang tussen de kemphanen.

De islamitische beweging Hamas werkte het seculiere Fatah in 2007 met geweld uit de Gazastrook. Daarna zwaaide de Palestijnse president Mahmoud Abbas alleen nog de scepter op de Westelijke Jordaanoever. Sinds de gevechten zijn de relaties tussen de twee groepen gespannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.