Home

Achtergrond 321 x bekeken

Grote prijsschommelingen op graanmarkt in EU

De afgelopen week schommelden de graanprijzen in de EU ongebruikelijk heftig.

De tarwenoteringen in Frankrijk daalden sterk aan het begin van de week maar tegen het einde van de week stegen ze weer fors. Dat meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. "De tarwenoteringen Rotterdam daalden 5 oktober met 12 euro per ton ten opzichte van een week er voor. Voergerst daalde 17 euro en mais met 18 euro. Maar op 6 oktober stegen de meeste noteringen weer met 5 euro. Dergelijke enorme schommelingen van de noteringen zijn ongebruikelijk."

Ook op de internationale markten staan de tarwenoteringen onder druk, ondanks de dalende dollarkoers. "Speculanten nemen niet langer deel aan de handel in agrarische grondstoffen nadat de winst is geïncasseerd."

Persbureau AgraEurope meent dat het voor beleggers interessanter is geworden geld te steken in goud en olie. "De prijzen daarvan stijgen sinds half augustus. De graanprijzen worden ook gedrukt doordat de tarweexport uit de VS tegenvalt. Bovendien is het weer voor de graangewassen op het Zuidelijk Halfrond verbeterd."

Of registreer je om te kunnen reageren.