Home

Achtergrond 8 reacties

Grote namen binnen CDA hebben gesproken

De meeste CDA-mastodonten hebben zaterdag tijdens een congres hun voorkeur uitgesproken over het al dan niet aangaan van een politieke samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Grote woorden werden daarbij niet geschuwd. Zo vreest oud-premier Piet de Jong dat de ,,godsdienstvrijheid wordt verkocht", terwijl oud-premier Dries van Agt vindt dat zijn partij zich hiermee ,,verminkt''.

"Doe ons land dit niet aan'', stelde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Volgens Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de PVV "van polariseren haar motto gemaakt''. Het CDA zou volgens hem niet moeten willen samenwerken met iemand "waarvan sommige mensen bang worden en rillingen krijgen''.

Eerder op de dag had fractieleider Maxime Verhagen bij vlagen geëmotioneerd steun gevraagd aan zijn achterban. "Ik houd van onze partij! Ik geloof in onze partij! Ik ben ervan overtuigd dat in ons steeds verder polariserend politiek landschap wij als CDA nog steeds een verbindende factor kunnen zijn. En daarom vind ik dat we voor dit akkoord moeten kiezen'', stelde hij.

Verhagen voerde de druk op door te bekennen dat hij heeft overwogen op te stappen tijdens de lange pittige discussie in de CDA-fractie over de samenwerking met de PVV. Maar hij bleef, en verwees daarbij naar een traditie binnen het CDA om "verantwoordelijkheid te nemen in plaats van uit de weg te gaan''.

De vrees bij CDA'ers dat de kwestie kan werken als een splijtzwam, was zaterdag goed merkbaar. Oud-Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen, zelf tegen de akkoorden, benadrukte dat voor- en tegenstanders elkaar ruimte moeten geven. "Loop niet weg'', zei ze.

De negatieve geluiden uit de zaal bewogen CDA-minister Camiel Eurlings tot een vlammend betoog voor Verhagen. "Jij zult onze idealen nooit verloochenen'', schreeuwde hij. Ook minster Piet Hein Donner (Sociale Zaken) nam het op voor de partijtop. Volgens hem is het goed mogelijk samen te werken met Wilders en tegelijk "bruggen te bouwen''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rechtdoor zee

  LANG LEVE WILDERS

 • no-profile-image

  freek

  misschien krijg je nu eerst een zoen voordat je genaait word elk kabinet hetzelfde meer regels minder vrijheid meer controle en belasting in welke vorm dan ook. Wie hier kan nu zeggen met een gerust hart dat hij alle vertrouwen heeft in de regering of de kogels nu van liks of rechts komen je beland toch in de eerste hulp met een pliester en de rekening

 • no-profile-image

  Han

  Ik had vel verwacht van de CDA prominenten, maar niet dat ze >angst< zouden zaaien zonder enige duidelijke aanwijzing hiervoor. Ze hebben blijkbaar nog te veel voeling met de oude geloofsleer, die ons conctant inprentte hoe we ons moesten gedragen om >na de dood niet in de problemen te geraken< Niemand heeft ooit het bewijs kunnen leveren, dat er na de dood een plek is voor goed die gescheiden is van slecht. Door deze angst had maar één doel >macht<.

 • no-profile-image

  Meer

  Han, hou dan zelf je vingertje ook in de zak en laat iedereen in zijn waarde. Doe niet net of er geen mensen meer zijn die nog ergens in geloven. En dat zijn er nog velen. Wanneer jij je liever bij de niks-generatie aansluit, ook prima toch?

 • no-profile-image

  pedro

  Het CDA is een oude niet meer van deze tijd partij .Het congres was in mijn ogen een oude DDR bijeenkomst ,kreeg hier rillingen van .Zwaar christelijken zijn net zo een bedreiging voor de samenleving door anderen hun wil op te leggen ,en machtspelletjes te spelen in oa de politiek .Dit moet maar eens afgelopen zijn ! Hulde aan Geert Wilders !

 • no-profile-image

  onno

  Het probleem is dat 'de mensen, die nog ergens in geloven' belerend zijn naar anderen. Het enige wat ze doen is hun eigen interpretatie geven aan een boek wat 2000 jaar geleden is geschreven. En dat heeft al voor onnoemelijk veel ellende gezorgd in de wereld.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Nee niet lang leve Wilders maar lang leve Verhagen als er iemand is die Wilders aan kan is hij het wel.

 • no-profile-image

  gert

  Toch een rectie op hen die de wijzende vinger bijna leggen bij de `zwaargelovigen`. Als eerste vraag ik mij af wat zwaargelovigen zijn, volgens mij is geloof niet zwaar en kan dat ook niet zwaar zijn maar is het een verrijking.
  Daarnaast denk ik juist dat het boek waarnaar verwezen wordt zo actueel is als wat. De tien geboden zijn juist goed voor iedereen, let maar eens op, hoe minder iedereen zich daaraan houdt hoe meer deze in de problemen komt. Dus God heeft deze geboden uit liefde gegeven. Verder liegen de voorspellingen en de uitkomsten daarvan, resulterent in de komst van Jezus boek er niet om Lees eens hoe nauwkeurig alles is voorspelt wat later is uitgekomen en vanuit diverse bronnen bewezen.
  Verder vind ik het jammer dat deze groep wordt verweten dat zij de rest hun wil opleggen, ik noem dit generaliseren. Ik geloof wel dat als je echt geloof hebt, de liefde vooral hebt. Dus daar ligt een uitdaging voor `zwaarchristelijk` nederland: liefde uitdragen(is dat belerend?) Als dan de partijenen die normen en waarden uitdragen in de meerderheid zijn(democratie) zal dat geaccepteerd worden en krijgen we een land van verdraagzaamheid en liefde. En als de meerderheid dat niet zo ziet, accepteren wij dat gewoon, maar ik denk dat iedereen teveel de groep volgt, mijn advies: denk na en trek niet te snel je conclusies

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.