Home

Achtergrond 352 x bekeken 1 reactie

Grote maisvoorraad VS drukt prijs

De maisvoorraad in de VS is op jaarbasis met 11 procent gestegen tot 43,4 miljoen ton (1,7 miljard bushel).

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA. De stijging is voor analisten een verrassing en zet druk op de koers voor zowel mais als tarwe.

Door persbureau Bloomberg geraadpleegde analisten gingen uit van een voorraad van 35,5 miljoen ton. Waar de maisnotering op de termijnmarkt Chicago tot gisteren op weg was naar de grootste winst op kwartaalbasis sinds 2006, is nu de grootste daling zichtbaar sinds januari.

De oorzaak ligt mogelijk deels in de tegenvallende markt voor bio-ethanol. In de VS wordt eenderde van de mais verwerkt in bio-ethanol. De vraag naar energie is echter gedaald. Het kan ook zijn dat een deel van de mais dit jaar buitengewoon vroeg is geoogst en daardoor normaliter pas later mee zou tellen.

Op weekbasis bleef de daling in Europa relatief beperkt. In Hamburg daalde de notering donderdag nog van 245 euro per ton tot 240 euro voor levering in december.

In Parijs daalde de koers op de Matif voor levering in januari 2011 van 211 euro per ton tot 198,50 euro gistermiddag. Zolang geen duidelijkheid is over de precieze oorzaak van de voorraadstijging, blijft de markt beweeglijk.

Analistenbureau US Commodities noemt de daling nog geen probleem. Wel is de verwachting dat de wereldvoorraad aan het einde van het seizoen daalt tot onder de gewenste 10 procent van de consumptie. Omdat een fors deel van de mais dient als veevoergrondstof, heeft een prijsdaling ook effect op de tarwemarkt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    veehouder

    Voor de speculanten is het natuurlijk beter dat de prijs nu (veel) daalt zodat ,als hun posities ingenomen zijn, de prijzen als een vuurpijl stijgen. Er wordt straks natuurlijk verkondigd dat de oogst en de daarbij behorende voorraad tegen gevallen zijn. Je kunt als verkoper of als koper van mais hiermee ook geld verdienen maar je moet deze verhalen niet altijd als waarheid aannemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.