Home

Achtergrond

'Grondstoffen maken brood duurder'

Brood wordt volgend jaar duurder, verwachten de bakkers.

In de supermarkt zou de prijsverhoging kunnen oplopen tot 10 procent, denkt directeur Ton Baas van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ). Directeur Henk-Jan van Maanen van een keten van bakkerijwinkels denkt dat de prijsstijging bij de warme bakkers beperkt zal blijven tot zo’n 2 procent.

De industrie die de grote bakkerijen van grondstoffen voorziet, kan hogere grondstofprijzen doorberekenen aan de afnemers, bleek woensdag bij de presentatie van cijfers van het CSM-concern. Volgens Ton Baas wordt in de bakkerijsector vooral gewerkt met jaarcontracten en voelen bedrijven hogere grondstoffenprijzen dus met enige vertraging in hun portemonnee. Hoeveel de consument daarvan gaat merken, hangt af van de prijsonderhandelingen die de bakkerijen voeren met de ketens van supermarkten.

”Het zijn voor ons spannende tijden”, zegt Baas daarover. Hij wijst op de prijsconcurrentie tussen supermarkten onderling. Baas denkt dat die terughoudend zullen zijn met prijsverhogingen nu de koopkracht van hun klanten onder druk staat.

Volgens Van Maanen hebben de meeste kleine bakkers hun prijzen nog niet verhoogd, maar kijken ze wel met een schuin oog naar wat de supermarkten met hun prijzen doen. De grondstoffen bepalen volgens Van Maanen voor een derde de kostprijs van het brood van de warme bakker. De verhoging van de grondstofprijzen zal volgens hem onvermijdelijk leiden tot hogere prijzen voor de consument. Dat dit vroeger niet zo was, schrijft hij toe aan veranderingen in het Europese landbouwbeleid: "We zijn veel meer afhankelijk geworden van prijzen op de wereldmarkt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.