Home

Achtergrond

Groentesector vreest verlies GMO-stelsel

De groente- en fruitsector is bezorgd over de positie in het toekomstige Europese landbouwbeleid.

Dat bleek vandaag op een internationaal congres over de toekomst van GMO (Gemeenschappelijke Marktordening) in Brussel. Telersorganisatie CopaCogeca vindt het een veeg teken dat in de uitgelekte stukken over de toekomst van het Europese landbouwbeleid geen verwijzing staat naar het stelsel in groente en fruit.

Hans van Es, directeur van koepel voor afzetorganisaties DPA, noemt financiering de belangrijkste reden om vast te houden aan het huidige stelsel met een uitzonderingspositie voor groente en fruit. "Het zou zeer nadelig zijn voor telers als ze voor hun glasteelt gelijk gesteld worden aan andere telers voor hectarepremies." DPA denkt dat het stelsel met GMO-betaling aan telersverenigingen juist model staat voor plannen voor andere landbouwsectoren. "Zo bezien verwacht ik niet dat groente en fruit de uitzonderingspositie verliest."

Een woordvoerder van de Europese Commissie stelde dat nog geen definitieve conclusies verbonden moeten worden aan de uitgelekte plannen van de Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.