Home

Achtergrond

Groen, groener, groenst op milieubeurs

Van eenvoudige dingen als het op spanning brengen en houden van autobanden tot ingewikkelde milieutechniek, het komt allemaal samen op de beurs Milieu 2010 in Den Bosch.

De Brabanthallen, waar vroeger koeien met handjeklap van eigenaar verwisselden, zijn dezer dagen opnieuw heel groen. De eerste editie van de beurs begon dinsdag, tegelijk met Energie 2010, en duurt tot en met donderdag.

Niet alles is even serieus, maar wel groen. Zo zijn er duurzame relatiegeschenken als balpennen gemaakt van oude jeans (uiteraard ook in die kleur) en een tas gemaakt van gras.

De organisatie Band op Spanning controleert het wagenpark van bedrijven en organisaties. Volgens hun gegevens rijdt meer dan de helft van de auto’s in Nederland op banden met een te lage spanning. Deze ruim 3,5 miljoen wagens verspillen zo miljoenen liters brandstof. Bovendien leidt te lage spanning tot meer slijtage van de banden. Een goede bandenspanning levert daarom veel milieuwinst op, aldus de organisatie.

De Vereniging van Milieuprofessionals (VVM) is het platform voor iedereen die ”in het milieu” werkt, zoals beleidsmedewerkers, uitvoerders, adviseurs, wetenschappers en studenten. Het werkterrein van de VVM bestrijkt alle mogelijke vlakken: van afval en biodiversiteit, via duurzaam ondernemen en milieu tot verkeer en vervoer. De tweeduizend leden van de VVM werken via congressen, cursussen en themabijeenkomsten aan het vergroten van hun kennis. De vereniging is verbonden aan de European Federation of Associations of Environmental Professionals (EFAEP).

Egbert Tellegen signeerde dinsdag in de stand van de VVM zijn boek Groene herfst, een halve eeuw milieu. De emeritus hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam en docent sociologie en milieu aan de Universiteit Utrecht beschrijft daarin het ontstaan van het milieubesef in de jaren zestig van de vorige eeuw. Groene herfst gaat over de uitzonderlijke toename van de belasting van het milieu in de afgelopen eeuwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.