Home

Achtergrond 209 x bekeken

Greenery wil prijssysteem fruit eerst testen op mededingingswet

The Greenery werkt voorlopig niet mee aan het prijsinformatiesysteem dat de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) opstartte voor appels en peren.

De afzetorganisatie wil eerst van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) weten of zo’n informatiesysteem in lijn is met de Mededingingswet. Dat bevestigt de afzetorganisatie desgevraagd dat pleit voor extra onderzoek door experts. The Greenery is betrokken bij het lopende onderzoek van de NMa naar prijsafspraken in de groentenafzet. De afzetorganisatie geeft aan geen risico’s te willen lopen en betracht daarom extra zorgvuldigheid. Daarop is nog geen antwoord vernomen van de NFO, stelt de woordvoerder. In essentie zegt The Greenery wel voorstander te zijn van het prijsinformatiesysteem dat nu drie weken draait.

Eerder stelde de NFO dat alle grote benaderde coöperaties en handelsbedrijven bereid zijn deel te nemen. De deelnemende partijen leveren transactiegegevens in bij het Duitse onderzoeksbureau AMI, dat een geanonimiseerde gemiddelde prijsstelling berekent met een vertraging van een week. Het is daardoor geen notering.

Een teler is erg positief over de prijsgegevens. "Het is goed om te weten tegen welke prijzen transacties worden gemaakt. Dat maakt de markt overzichtelijk voor telers." Een deelnemend handelsbedrijf zegt de gegevens niet te gebruiken. "Het komt overeen met de prijzen die we al kenden. De prijzen lopen niet ver uiteen bij de verschillende partijen en de handel weet vrij goed welke prijzen op de markt betaald worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.