Home

Achtergrond 13 reacties

’Grauwe kiekendief houdt van regelmaat’

De bedreigde grauwe kiekendief is een honkvaste vogel. Onderzoek naar de roofvogel heeft uitgewezen dat hij broedt, rust en overwintert op een aantal vaste plekken.

Dat moet het makkelijker maken de kiekendief te beschermen, aldus biologe Christiane Trierweiler. Zij promoveert op 29 oktober op haar onderzoek naar de roofvogels aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Trierweiler heeft met de Werkgroep Grauwe Kiekendief informatie verzameld over de gewoontes van de vogel het hele jaar door. Inmiddels hebben 44 vogels een zender op de rug, waardoor de dieren ook op afstand te volgen zijn. Daaruit bleek dat de kiekendief een vaste routine heeft. Zo broedt hij in een aantal gebieden in Europa, waaronder Oldambt in Groningen. Na het broedseizoen gaat hij naar Afrika om te overwinteren. ”We volgden een vrouwtje drie jaar lang en zagen dat ze steeds neerstreek in dezelfde gebieden, elk van 50 bij 50 kilometer”, vertelt Trierweiler.

Het voortbestaan van de roofvogel wordt bedreigd door onder meer maaimachines die de nesten verwoesten, pesticiden in het voedsel en ook de lange vliegreis die de kiekendief ieder jaar maakt over water en woestijn. Omdat nu blijkt dat hij trouw is aan een aantal plekken, is het makkelijker zijn leefgebied te beschermen. Zo kan er bijvoorbeeld op verschillende plekken voor worden gezorgd dat alleen biologische verdelgingsmiddelen worden gebruikt, zodat de roofvogel niet overlijdt aan giftige pesticiden. In Europa kan in de broedgebieden actief worden gezocht naar nesten om te voorkomen dat ze in de messen van een maaimachine terechtkomen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Karel vam laarhuizen

  Oh oh, straks krijgen de jagers de wind weer van voren.
  Herkauwer en zijn vrinden zullen er wel weer een vehaaltje bij aan broddelen.

 • no-profile-image

  anti

  Ik zou het niet weten. Ik heb hier in onze omgeving genoeg te doen om het grofvuil der maatschappij, zo mogen we jagers toch gewoon ook noemen om hun criminele daden, te fotograferen en in de gaten te houden. Hier is afgelopen di. nog aangifte gedaan tegen een club van deze gewetenloze gedrochten omdat ze om 19.45 nog stonden te schieten op eenden bij een voerplaats. Het schuim van de aarde dient afgevoerd te worden.

 • no-profile-image

  gert

  lekker belangrijk

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte herk.,zag je nou 5 jagers of?.mvg jvf

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwertje, De ene keer zijn de jagers nèt vertrokken en de andere keer weet je weer niet of het stropers of toch jagers waren of hun kentekenplaat was wéér eens niet zichtbaar.
  Het moet toch wel erg frusterend voor je zijn om iedere keer nèt geen case te hebben.
  Ik leef helemaal met je mee.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik heb jouw medeleven niet nodig jagertje. Ik reageerde hieronder op een vraag van jvf en een poosje daarvoor vroeg ik Anti Jacht of hij weet wie er bij de Spreeuwelse Hei jagen. Want ik kreeg een tip dat dit een van de volgende plekken is waar men klandestien zwijnen wil gaan uitzetten en bij mijn veldbezoek zag ik die genoemde 4x4 rijden. Door het hier een paar keer te noemen reageert er wellicht iemand die mij wat verder kan helpen. De aangiften, opgeloste zaken en de gevallen waar nader onderzoek wordt ingesteld ga ik in deze fora natuurlijk niet allemaal opnoemen. Dat merken die gasten vanzelf wel. Maar nu eens wat anders. Jij moet wel een erg eenzaam mens zijn, want niemand anders zet er in zijn afzender iets over zijn huiselijke of sociale situatie. Stumper, ik heb met jou te doen!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Kijk maar uit want straks vliegen ze met zender en al in de motor van je vliegtuigje en stort je nog neer.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Weinig kans jagertje. De motor gebruik ik alleen als er te weinig thermiek is en landen doe ik nooit op de motor. Het is een zwééfvliegtuig, weet je wel?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Zoals gewoonlijk weer een aanname herkauwer?
  Jij weet gelukkig helemaal niets van mijn privé leven.
  Jij hoeft dan ook helemaal niet met mij te doen te hebben hoor.
  Jouw reactie toont echter opnieuw aan dat je verhalen louter op aannames berusten
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Niks verhaaltjes erbij broddelen Karel. Dit is een zgn 'on-onderzoek'. We weten al tientallen jaren dat kiekendieven - net als alle andere roofvogels, - jaar op jaar trouw zijn aan hun broed-, doortrek en overwinteringgebieden. Die 'plaatstrouw' van de vogels houdt wel in, dat zij voornamelijk in graan- of koolzaadvelden nestelen en daardoor dus afhankelijk zijn van bouwplannen van de boeren. Het is bij ons een zeldzame vogel die alleen in het Oldambt en in Flevoland broedt. Daarom is het van de zotte om die vogels met een zender te gaan hinderen. Want zo'n ding wordt op de rug geplakt en dat is niet bevorderlijk voor de wendbaarheid van jagende kiekendieven. Het moge leuk zijn om mbv zo'n zender vast te stellen dat Grauwe Kiekendieven 's winters in sub-sahara Afrika overwinteren en dat zij dan van Mauritanië tot Tsjaad en Nigeria voorkomen, maar dat was allang bekend. Het enige ware doel van zulk een onderzoek is de opleuking van een doctorandus tot doctor! En zeg nou zelf: daar mogen zeldzame vogels toch bést het onderspit voor delven?

 • no-profile-image

  anti

  hee kareltje, ook natuurcrimineel geworden??? Want dat mogen we opemlijk van jagers zeggen. Daar is niks meer mis mee.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Anti Jacht, ik zag van de week vanuit het Westelbeerse Broek een donkergroene Landrover Discovey met 5 jagers vanaf de Spreeuwelse Hei richting Westelbeers rijden. Een half uur later, het was al vrijwel donker, hoorde ik meerdere schoten bij het Berkven op de Kuikeneindse Hei. Weet jij wie daar jagen? Of zouden het stropers zijn geweest?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Jvf, ik zag een donkergroene Landrover Discovery van de Spreeuwelse Hei komen en daarin zaten 5 jagers in jachtoutfit. Ik keek helaas van opzij en vanuit het dal van de Groote Beerze tegen die auto aan zodat ik het kenteken niet kon zien. Anders was het een fluitje van een cent geweest om de identiteit van dat gezelschap te achterhalen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.