Home

Achtergrond 34 reacties

Grasmaaiende boer 'vermaalt grutto’s' mag op internet

De Stichting Behoud de Eemvallei is niet over de schreef gegaan bij de publicatie over een boer die gras maaide in een perceel met broedende weidevogels.

Dat stelt het Arnhemse gerechtshof in een kortgeding tussen de stichting en de betrokken boer. De stichting publiceerde in mei vorig jaar een bericht over de grasmaaiende veehouder, die zich schuldig zou maken aan het 'vermalen van kieviten en grutto’s'. De beschuldigingen werden vergezeld van foto’s en filmpjes.

De boer vindt dat de beschuldigingen te ver gingen en eiste via de rechter rechtzetting. De rechter heeft dat in eerste instantie toegekend. Maar het gerechtshof zegt dat gezien de afweging tussen het algemeen belang en de individuele belangen van de betrokken boer, de stichting Behoud de Eemvallei mocht publiceren.

De berichtgeving is inmiddels overigens verwijderd van de website.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Toevallig wél Oplettende Lezer. Ik woonde vroeger niet ver van het Eemland en heb er ook later vaak onderzoek gedaan. In de Noord- en Zuidpolder te Veld, de Oostermeent, de Polder Zeldert, Polder de Haar, Bikkerspolder en in Arkemheen/Putterpolder is er niet één perceel waar mijn voetstappen niet op staan.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte Arie,als uw verhaal klopt[en ik heb geen enkele reden om hieraan te twijfelen]ben ik graag de eerste die hier z,n exuus aan u aanbied voor hetgeen ik geschreven heb,ook ik doe al het mogelijke om de weidevogels te beschermen.En ik hoef u en uw advocaat natuurlijk niet te helpen,maar neigd een dergelijke publicatie niet naar laster? m.v.g. jvf

 • no-profile-image

  oplettende

  Spotvogel, met jou verhalen van misschien zus en misschien zo hebben we nu wel een keertje gehad
  Helaas zetten ze geen zoden aan de dijk.
  Als je niets zinnigs te melden hebt ga je namelijk allerlei waarschijnlijkheden lopen roepen die NERGENS onderbouwd zijn.

 • no-profile-image

  gert

  kieviten en grutto,s gaan ook wel tekeer als ze geen eieren hebben ,ze proberen je altijd op een dwaalspoor te brengen,de boer heeft geen uren tijd over om ze dan nog op te sporen,ook moet de boer de weerberichten in de gaten houden !

 • no-profile-image

  ga wat zinnig doen

  nu nog een filpje van een auto die een konijn dood rijd en Nederland is totaal in chok

 • no-profile-image

  Sarcastische Sjaak

  @Jeroen, je hebt helemaal gelijk! Wat deed die boer daar eigelijk met zijn maaier. Hij is expres het gras gaan maaien om die vogels te doden. Net of de koeien van de winter ook moeten eten.... tijdens hun winterslaap! Die boer heeft die rechtzaak vast aangespannen omdat hij baalde dat hij geen haas kon krijgen.

  Zo, nu ff serieus, slechte zaak dat die boer een rechtzaak heeft aangespannen. Zo komt een bericht als dit nog meer in de media. Zeker in de "groene" kringen zal deze "overwinning" breed uitgemeten worden. Iedereen in de landbouw/veehouderij word altijd voor dierenbeul of milieu-deliquent uitgemaakt, altijd al zo geweest en zal waarschijnlijk ook altijd wel zo blijven, hoort er een beetje bij helaas. Door de consument middels open dagen en open boerderijen bij de landbouw te betrekken zal dit verminderen, maar voor je 16 miljoen Nederlanders zover hebt dat ze uberhaupt belangstelling tonen voor je werk. Ben zelf monteur in de landbouw maar mensen die ik spreek halen regelmatig de neus op als ik vertel wat ik doe. Gelukkig ben ik er zelf wel trots op!

 • no-profile-image

  gert

  Die boer was gewoon aan het maaien,nu wordt natuurlijk gesuggereerd dat hij met opzet door de nesten maaide,zo proberen ze tegenwoordig de boeren in een verkeerd daglicht te zetten ,waar zijn dan al die vrijwilligers die voor de boeren de nesten op willen zoeken ? Natuurlijk op vakantie,terwijl veel boeren nooit aan vakantie toekomen.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren hebben steeds minder tijd om de nesten op te zoeken ,ze moeten steeds meer achter hun bureau omdat ze steeds meer administratie krijgen,kijk nu eens naar de perceelsregistratie ,daar hebben ze het ook weer druk mee,daar worden ze ook weer ongevraagd mee geconfronteerd

 • no-profile-image

  Breek de dag

  Ik hoop dat die boer een kneuzer op zijn maaier had anders volgend jaar nog meer nesten......

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oplettende Lezer, ik memoreer tegenover Arie alleen maar dat ik in Eemland ook ooit zo'n ongeleid projectiel ben tegengekomen. Verder ga ik in op de door Arie genoemde stichting en constateer dat die wettelijk uit 3 bestuursleden moet bestaan. Als dat niet zo is dan kan de rechter die stichting niet eens rechtens in het gelijk stellen! En verder memoreer ik het FEIT dat Eemlandse boeren indertijd massaal opzettelijk weidevogelnesten hebben platgewalst. Dat heeft wel niks met Arie's weitje te maken, maar is wél iets wat met Eemland en weidevogels te maken heeft gehad.

 • no-profile-image

  S bremmer

  Als er now een boer sneuvelt,gaat heel nederland dan ook in oproer, of is dat alleen as er vogeltje sneuvelt?

  What gebeurt er als je door een worm in een apple bijt,krijg je dan een bekeuring of word je voor je voor de rechter gesleept omdat je een wormpje gedood hebt?

  What een flauwe kul,nederlanders beginnen echte zielige trutjes te worden.Ik heb meelij met ze.

 • no-profile-image

  Demeter

  Zo'n collega zet ons weer mooi te kakken. Bedankt.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gert, ken jij de situatie in het Eemland dan? Misschien maaide die boer wel percelen waar zwaar beheer op ligt. Of kreeg hij een beheervergoeding maar lapte hij de weidevogels aan zijn laars. Je kunt wel zomaar iets roepen, maar Eemland en Arkemheen zijn per ongeluk wel nog bijna de allerlaatste goede weidevogelbroedgebieden van de hele provincies Utrecht en Gelderland. Beste . Vooral 'dankzij' de boeren! Beste Gijs Gans, door klagende vogelhaters zoals die maaiende boer zijn er in het Eemland bijna duizend ruiende ganzen gevangen en vergast. Nota bene in natuurreservaten van SBB en NM! Ik ben er voorstander van om al die natuurvijandige lieden breeduit en full colour op You Tube te zetten. Want er moet eindelijk eens respectvol met onze bij wet beschermde en met uitsterven bedreigde dieren worden omgegaan.

 • no-profile-image

  Arie

  Beste mensen . Een kennis attendeerde mij op deze discussie. Ik ben n.l. de betreffende boer. Al lezende kreeg ik sterk de behoefte om te reageren. Wat is n.l. de kern van deze zaak? Het feit dat deze z.g. vogelmoord nooit heeft plaats gevonden! Het is een ordinaire valse beschuldiging!Ik ben zelf een fervente vogelliefhebber en doe al 20 jaar aan weidevogelbescherming al of niet betaald
  Op het betreffende perceel broeden al jaren geen weidevogels. Het betreft een minipolder van 12 ha Aan de ene kant strak tegen de bebouwing en verder omringd door een fiets-wandelpad.
  Dagelijks lopen en fietsen hier 10tallen mensen, honden worden binnen en buiten het weiland uitgelaten, kinderen spelen vaak binnen de omheining, kortom zo'n stukje weiland, wat niet te veel mag kosten.
  Wij huren dit dan ook voor een aangepaste prijs van de gemeente.
  Mei vorig jaar was ik een gedeelte van dit land aan het maaien, toen plotseling een man in uniform het land in kwam rennenen mij sommeerde halt te houden.
  Hij brulde tegen mij ben je gek geworden je maait nesten kapot en bovendien mag je nu helemaal niet maaien!
  Op mijn vraag of hij die nesten dan eens aan wilde wijzen en toen ik hem wees op collega's ,die aan het maaien waren, kalmeerde hij en zei mij dat hij opdracht van de de wethouder had ,de maaiactiviteiten te stoppen.
  De man bleek een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) te zijn.
  De volgende dag reageerde
  de wethouder met een telefoontje dat wij verder konden met ons werk.
  Echter toen we dachten dat de kwestie hiemee voorbij was, bleek dat de nachtmerrie pas begon.
  In elke krant in de regio stond een foto van mij naast de trekker terwijl ik in gesprek was met de BOA.
  Met een dramatisch verhaal over 10tallen vermoorde vogels en kapot gemaaide nesten.
  De Gooi-en Eemlander maakte het helemaal bont met een kop op de landelijke voorpagina " Vogelmoord in Baarn" Het bleek dat de heer Koolmees hierachter zat. Koolmees is een gepensio ineerde milieupolitieagent, die heel wat boeren in het Eemland het bloed onder de nagels vandaan gehaald heeft. Hij handelt namens de St behoud de Eemvallei. Een ST, die bestaat uit 2 bestuursleden.
  Wij hebben besloten dit niet zomaar te pikken en hebben tegen de St een rechtszaak aangespannen met als eis het verwijderen van de informatie van de website en rectificatie in de betreffende kranten Wij hebben deze zaak voor 100% gewonnen. De stichting heeft het vonnis van de rechter uitgevoerd, maar is in hoger beroep gegaan. Tot onze verbijstering en van onze advocaat gaf deze rechter de St gelijk.
  Het ging nu eigenlijk ook niet meer over het feit of het incident wel of niet gebeurd was,maar meer over ,of de St nu wel of niet het recht had deze beweringen te verspreiden.
  De Rechter vond letterlijk dat persvrijheid en vrije meningsuiting belangrijker waren, dan onze belangen.Ik vond het nodig jullie deze info te geven,om de discussie zuiver te houden en de boeren onder jullie te waarschuwen.
  Vanaf nu is een grasmaaiende boer vogelvrij!

 • no-profile-image

  gert

  @ Jeroen .Als de boer beheerder is van het landschap mag hij ook wel dezelfde vergoeding krijgen als de natuurorganisaties,maar dan moet je als boer eerst weer een beheersovereenkomst afsluiten ,met alle beperkingen van dien

 • no-profile-image

  john

  had die hufter met de camera ze niet even kunnen redden?
  Nee, het ging niet om de vogels maar om het zwart maken van een boer.
  Een echte vogelliefhebber had zijn camera weggegooid en was vogeltjes gaan redden

 • no-profile-image

  Jeroen

  Die boer moet echt hebben kunnen zien dat hij nesten of jongen van de Kievit en de Grutto aan het stukrijden was, door de oudervogels die vreselijk tekeer gaan tegen hem tijdens het maaien. Als hij dan toch besluit door te gaan dan moet hij niet raar opkijken dat er zo'n persbericht naar buiten komt.
  @ Gert: van mij mag die boer best een vergoeding als hij nesten en kuikens van weidevogels beschermd. Natuurlijk heeft dat beperkingen, want hij moet ook wel een bijdrage leveren aan de overlevingskans van deze dieren om aanspraak te maken op die vergoeding, dat lijkt me vanzelfsprekend.

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik neem aan dat die boer die vogels niet expres heeft willen doden. Het is niet uit te sluiten dat als je gras maait er soms een vogel door de maaier gaat. Dat zijn onvermijdelijke ongelukken. Het is niet netjes dat die stichting daar zo'n ophef over maakt. Zij zullen ook wel eens met de auto over een konijntje gereden zijn. Als blijkt dat de mensen achter die stichting de boeren bewust in het slechte daglicht willen plaatsen is er volgens mij maar één antwoord: nl op dezelfde manier hen negatief in de media brengen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Jvf, het ging in Eemland niet om met uitsterven bedreigde ganzen. Er werden meer dan 1200 ruiende Grauwe Ganzen met hun kuikens door Duke Faunabeheer weggevangen en op schandalig pijnlijke wijze met CO2 gas vergast. En daarnaast ook nog honderden Grote Canadese Ganzen. Dit gebeurde op terreinen die de status van Natuurreservaat bezitten. Ten dele zijn die gebieden eigendom van Natuurmonumenten, maar niet één van de bijna een miljoen leden/donateurs werd hiervan op de hoogte gesteld! Het andere gedeelte is eigendom van de Staat der Nederlanden en die is gehouden om bij Wet beschermde dieren huisvesting te bieden. Ongeacht of die dieren tot een al dan niet bedreigde soort behoren. Maar onder de waarden- en normeloze Balkenendedoctrine kon zoiets ongestraft plaastvinden. Vandaar mijn oprisping!

 • no-profile-image

  ian

  je hebt gelijk spotvogel. ik ben het met je eens!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Pardon Oplettende Lezer?? Ik zou verdachtmakingen geuit hebben aan het adres van betreffende boer'? Ik schreef 'MISSCHIEN maaide die boer wel percelen waar zwaar beheer op ligt." Sinds wanneer is dat een beschuldiging? Ga jij nou eerst eens leren lezen wat er geschreven staat. Dan komt het opletten vanzelf wel!

 • no-profile-image

  freek

  het is een wonder dat er nooit van die gasten worden vermaait want als je het zo aan hoort liggen ze overal op de loer

 • no-profile-image

  J@gertje

  Hier is niet alleen de boer degene die wat te verwijten valt.
  Ook de weidevogel werkgroep is ernstig te kort geschoten in hun werk.
  In een gebied als de Eemvalei broeden veel weidevogels en die hadden vóór het maaien best gelokaliseerd kunnen worden.
  Dit heeft niets met het krijgen van subsidies te maken maar alles met het samen willen werken van vrijwilligers.
  Als ik bij mij in de omgeving weidevogels broeden neem ik contact op met de boeren en de weidevogelwerkgroep, of andersom.
  De nesten worden gelokaliseerd en de boer maait er netjes en ruim om heen.
  Het zou ook zo maar kunnen dat de boer de bemoeizucht van de stichting Behoud de Eemvalij helemaal zat is.
  Als ik hun website zo bekijk zou mij dat namelijk niet verwonderen.
  En de lui met die camera’s…..stonden er bij en keken er naar.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Gijs Gans

  Spotvogel zeg hier wat van.Dit is jou item.....

 • no-profile-image

  oplettende

  En waar kunnen we die misstanden terug vinden?

 • no-profile-image

  Maak 't

  We hebben hier inderdaad al eens rechtszaken gehad over een goudvis, Bremmer.

 • no-profile-image

  Oplettende

  Spotvogel,
  Ken jij de situatie in Eemland wel toevallig?

 • no-profile-image

  oplettende

  Gezien al je verdachtmakingen aan het adres van de betreffende boer zul jij die man dan ook wel kennen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Arie, wat een vreselijk verhaal. Excuus dat ik mij even hierdoor op het verkeerde been heb laten zetten. Ik meende dat het om beheerpercelen of anderszins belangrijk weidevogelland ging en dat was dus duidelijk niet het geval. Er lopen in het Eemland soms echte ongeleide projectielen rond. Zelf woonde ik in de jaren '60/'70 in Utrecht en kwam vaak aan het Raboes. Daar trof ik op een middag een man uit Baarn (Bakker heette hij als ik mij goed herinner)die zeer agressief was en dreigde om mij 'de Eem in te meppen'. Pas toen ik mijn SBB-legitimatie liet zien bond hij wat in en adviseerde mij om iedereen die ik daar tegenkwam 'op zijn bek te timmeren'. Hetgeen jou tijdens het maaien is overkomen doet mij hieraan denken. Ook Boa's moeten eerst denken en pas handelen als er sprake is van een strafbaar feit. Het is meer dan schandalig dat er leugenverhalen in de pers zijn verschenen en dat die film zomaar op you tube gezet is. Op zich is dat een mooi medium om zaken aan de kaak te stellen, maar die moeten dan wél volledig conform de waarheid zijn. Die Stichting Behoud de
  Eemvallei lijkt mij een niet wetsgeldig genootschap. Stichtingsbesturen dienen namelijk ten minste uit drie personen te bestaan: voorzitter, secretaris en penningmeester! Gemeentelijke milieuwachters (nép-politieagenten)gedragen zich heel vaak als olifanten in porseleinvitrines. Daar heb ik wel meer sterke staaltjes van meegemaakt. Maar het wangedrag van deze Koolmees spant toch wel de kroon. Overigens is mij wel bekend dat - ik meen in de jaren '80 - boeren in Eemland opzettelijk weidevogelland zijn gaan rollen en slepen om zo de natuurbeschermingsplannen te dwarsbomen. Dat heeft destijds nogal wat deining veroorzaakt.

 • no-profile-image

  hobbes

  @Jeroen, nog nooit zelf aan het maaien geweest lees ik. Trekkers en maaiers vallen ze niet aan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Tja, als die boer dat doet, dan mag dat worden gemeld in de pers, dat is persvrijheid. Kieviten en Gruttos met nesten gaan enorm te keer tegen indringers (dus ook een boer die gras maait) die het nest of de jongen bedreigen. Dat kan die boer toch niet zijn ontgaan?
  Misschien moet die boer de volgende keer met wat meer respect voor deze bedreigde vogels omgaan. Als beheerder van het landschap heeft hij deze verantwoordelijkheid.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Als die boer het zo druk heeft, dan had hij ook geen tijd moeten steken in het naar de rechter gaan voor een persbericht.
  Als hij om de weidevogels geeft, dan had hij kunnen stoppen met maaien zodra hij Kieviten en Grutto's boven zijn hoofd tekeer ziet gaan, vanwege de aanwezige nesten en kuikens.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @ sarcastische Sjaak: Deze situatie wordt absoluut niet gezien als een overwinning. Niet door mij, maar ook niet in de "groene" kringen. Er zijn weidevogels gesneuveld en dat wordt gezien als een nederlaag.
  Ik weet ook wel dat er een hele hoop boeren zijn die het beste voor hebben met de dieren op hun land en ik heb zeker waardering en respect voor deze boeren, maar de werkelijke slachtoffers hier zijn de weidevogels en niet een boer die eens negatief in het nieuws komt. Op deze link (http://www.trouw.nl/groen/opinie/natuurdagboek/article2768917.ece/Nesten_zoeken_vanaf_de_trekker.html) is te lezen hoe het ook kan. Ik gun toekomstige generaties boeren ook het genot van weide- en akkervogels op hun land om van te genieten tijdens het werk.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte spotvogel,terrecht dat er hier kritiek word geleverd op het handelen van deze boer,echter welke met uit sterven bedreigde ruiende ganzensoort bedoeld u hier?Van de overzomerende ganzen kun je toch niet zeggen dat ze met uitsterven worden bedreigd,en de wintergasten ruien wel,maar niet hier.mvg jvf

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.