Home

Achtergrond 8 reacties

Graannoteringen schieten omhoog na besluit Oekraine

De Franse graannoteringen schoten vandaag omhoog omdat Oekraine de graanexport sterk gaat beperken.

Daarnaast verwacht het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat de productie van tarwe en mais lager uitvalt dan verwacht.
Franse tarwe noteert vandaag 226 euro per ton, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Dat is 15 euro meer dan donderdag. De marktprijs voor gerst steeg 12 euro naar €198,59 per ton. De maisprijs steeg van 194 naar 208 euro."

De woordvoerder schrijft de stijging vooral toe aan het besluit van Oekraine om de graanexport tot eind dit jaar te beperken. "Het is een verbazingwekkend besluit want Oekraine heeft genoeg graan ook al is er minder geoogst dan vorig jaar. Door de exportquota wordt graan duurder, waardoor Oekraine een hogere prijs krijgt. Het is goed voor de staatskas."

Toen Rusland begin augustus een totaalverbod op graan aankondigde per 15 augustus stegen de graanprijzen ook in korte tijd. De woordvoerder stelt dat ook de graanprognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de noteringen omhoog duwt. "Maar dat effect is kleiner dan het besluit van Oekraine om de export te beperken."

Het USDA heeft in de prognose die vanmiddag is verschenen zowel bij mais als bij tarwe de productie verlaagd en het verbruik verhoogd. Daardoor krimpen de voorraden tarwe en mais meer dan eerder gedacht.

Lees ook: Oekraine beperkt graanexport

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wheat

  Graannoteringen schieten omhoog na besluit Oekraine. AD slaat de plank volledig mis met deze kop. Het besluit van Oekraine bracht de internationale markten niet in verroering. De markten reageerden alleen en uitsluitend op de verrassende cijfers van de maandelijkse S&D, USDA. Het is de zoveelste keer dat AD niet op de hoogte blijkt te zijn wat er werkelijk speelt.

 • no-profile-image

  onno

  Het is nog leuker trader, je kunt wel exporteren, maar de certificaten worden geveild in Ukraine.
  Dus je begrijpt wel wie er aan het langste eind trekt.

 • no-profile-image

  c

  met dank aan de groenen en deze die nog niet rijp zijn om rood te worden: in vlaanderen zouden die pummels alles park of super distelwoekergebied willen maken... en ja vlaanderen heeft vorig jaar zelfs 100 bos verloren, jammer hé. bij jullie in nederland bakken ze er ook iets ( ook groenen? ) polders onder water zetten...de kinderen van die imbicielen die dat voor mekaar krijgen zullen nog honger lijden!Boeren zaai maar véél tarwe, er blijft er toch tekort. het weer bepaalt de opbrengst en landbouwgrond gaat er toch verloren en nog liefst de beste!Leve het mensDOM

 • no-profile-image

  tarweboer

  20 cent is een normale prijs
  boven de 30 wordt het pas leuk

 • no-profile-image

  gert

  vorig jaar werd nog gezegd dat we ons graan beter uit oost europa konden halen en hier natuur op landbouwgrond moesten aanleggen,hoe snel kan de situatie veranderen !

 • no-profile-image

  Trader

  Ja ja, zo wordt dus de prijs gemanipuleerd. Het lijkt wel een kartel maar ik denk dat de europese kartelboys geen ruzie gaan maken met de Oekraine...
  Mensen, er is graan genoeg.

 • no-profile-image

  onno

  @Gert, dat klopt nog steeds. Als men in oost nu net zoveel zou investeren in de landbouw als in men in west doet, was de situatie nogal wat anders.
  Vergeet niet, dat er in oost nog hele grote gebieden zijn die geen last van droogte gehad hebben...

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Stallen leeg, graan verkopen. Dat gaat effect sorteren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.