Home

Achtergrond 1026 x bekeken 36 reacties

Graafmelding nu echt verplicht

Wie vanaf 1 januari 2011 zijn landbouwgrond mechanisch bewerkt tot een diepte van 50 centimeter, bijvoorbeeld door te ploegen, moet vooraf een graafmelding doen.

Vanaf die datum wordt handhavend opgetreden. Er is nu een extra mogelijkheid deze melding nu al te doen via Mijn dossier van het LNV-Loket, vanaf 18 oktober tot 15 november.

De Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (Wion), waarin de graafmelding is geregeld, viel niet in goede aarde bij boeren. Elke boer moest bij het kadaster een melding doen. Gevolg: een berg extra administratie én kosten voor de ondernemer.

De wet werd 1 juli 2008 van kracht, maar het ministerie van Economische Zaken besloot in 2009 om nog niet handhavend op te treden, zodat een oplossing gevonden kon worden om de lasten voor de boer te verminderen. Die oplossing kwam er door het mogelijk te maken de melding te doen via de Mei-telling.

Dienst Regelingen (DR) regelt vervolgens de melding met het kadaster. De boer ontvangt dan automatisch (digitaal) kaarten à €24, die tonen waar leidingen in de grond liggen. Bij de meitelling 2010 hebben bijna 30.000 ondernemers een graafmelding gedaan. Dit is nog niet de helft van alle boeren die deze opgave hebben ingeleverd.

Na de graafmelding in Mijn dossier plaatst DR digitale kaarten met netwerkinformatie bij de andere gegevens. Dit gebeurt in december. Vanaf 1 januari 2011 moet iedereen bij mechanische graafwerkzaamheden in het bezit zijn van deze kaarten. De handhaving is in handen van het Agentschap Telecom. Dit gaat niet gericht boeren controleren, maar neemt de zaak mee tijdens de reguliere controles.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerinneke

  Ik pak in 't vervolg wel even mijn wichelroede, werkt altijd en 100% zekerheid.

 • no-profile-image

  J. Brand

  Wij deden ook een graafmelding om een schuur te bouwen. We ontvingen een hele stapel papieren van instanties die geen leidingen in de grond hadden. Zo ook van de Gemeente Amersfoort en Waterleidingbedrijf Vitens. Toch kwamen we de waterleiding tegen en ook de drukriolering die enkele jaren geleden is aangelegd. Wat heb je aan zulke onzin als de instanties zelf de leidingen niet eens weten liggen na zo korte tijd waar zelfs een notariele akte van is opgemaakt? Sprak iemand over deregulering?

 • no-profile-image

  hans

  Als nou niemand deze belachelijke meldingen doet. dr zijn toch grenzen?

 • no-profile-image

  veehouder

  Volgens mij wordt het tijd om lto lidmaatschap op te zeggen.

 • no-profile-image

  drentse boer

  hebben ze er ook over nagedacht dat ze zelf dan ook een kaart moeten aanschaffen voordat ze beginnen te schoffelen in hun tuin!!!!! en net wat je zegt agentschap kan ook niet zomaar jou administratie inzien daar zijn ze niet bevoegd voor!!!we zien wel wij maken ons er niet druk om tis te zot voor woorden zoiets we laten het er wel op aankomen!!!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Daar mag je nooit aan mee doen. Er is een KLIK melding voor als je graafwerkzaamheden gaar uitvoeren. Dit is voldoende, de kosten worden door de nutsbedrijven betaald. Het is ook voor hun belang dat er geen schades komen aan de nutsvoorzieningen. Zij zijn verantwoordelijk, niet de boeren! Als je er aan mee doet neem je de verantwoordelijkheid van de nutsbedrijven over! Betaal niet en maak bezwaar! Anders ben je het er mee eens. Je moet je grond op een normale manier kunnen bewerken, baas blijven op je eigen grond.

 • no-profile-image

  HANS

  Weet precies waar de water- , gasleiding , elektriciteitkabel ligt en deze liggen in ieder geval niet in het maisland . Gegroet HANS

 • no-profile-image

  roelof

  weer een voorbeeld van een verkapt accijn , opgelegd door destructieve linkse anarchistische overheidsambtenaren !!!!

 • no-profile-image

  Mol

  Je kunt er wel tegen zijn, maar de rechter maakte anders onlangs wel korte metten met een hovenier die bij plantwerkzaamheden (!) een kabel beschadigde en geen voorzorgsmaatregelen had genomen.

 • no-profile-image

  overijsselse melkveehouder

  Niet druk om maken,agentschap telecom
  stelt helemaal niks voor.

 • no-profile-image

  drentse boer

  nou wij hebben een brief gekregen van een bedrijf die namens de leidingbedrijven zeg maar,alles in kaart moesten brengen en door middel van die brief werd dus gezegd dat ze dus ook op de percelen kwamen waar iets lag en dat inmeten moesten dus waarom moeten wij boeren dan nog zoiets doen want dan gebeurt het dus dubbel!!!!maar goed zij moeten maar intekenen wij doen niet mee aan deze onzin regelling!!!

 • no-profile-image

  iemand

  waar moet ik wezen als ik een vergunning wil om 'ns flink te pissen?

 • no-profile-image

  Henny

  Ze kunnen me de rug op. Al jaren geploegd op dezelfde percelen en nooit iets tegengekomen. Ik denk dat dit voor velen geldt. Als je met ploegen een leiding raakt, hebben de leidingbedrijven iets niet goed gedaan nietwaar.

 • no-profile-image

  uut

  volgesmij mag dit niet eens is. aangezien je als grondeigenaar het stuk grond bezit tot een bepaalde diepte, dus kunne ze je er geen kosten op afrekenen eerder andersom mensen nie er leidingen hebben zitten tot deze diepte hoort de boer pacht te betalen!!!

 • no-profile-image

  K.A.R.Bonade

  als er ooit een sukkel op mijn land komt om te handhaven gebeuren er rare dingen
  toevallig hangt er 2000 kg gewicht voor op mijn traktor
  eens kijken hoe zo,n ambtenaren autootje daar op reageert wanneer hij in aanraking komt met mijn TANK

 • no-profile-image

  j

  doe maar vanaf 50 cm lijkt mij beter. wie bedenkt dit nou!! gaat helemaal nergens over

 • no-profile-image

  arend

  linkse ambtenarij,losers waar geen werk voor is kregen een gesubsudieerde melkertbaan(BOEM)bij de overheid en mogen nu het bedrijfsleven controleren.zakkenvullen en geld stelen welke door anderen verdient is.

 • no-profile-image

  Jan D Bos

  Dit geloof je helemaal niet! Ik doe alle werkzaamheden op begraafplaatsen oa. grafdelven. Bij navraag blijkt ook het grafdelven onder deze idioterie te vallen.
  Dus per graf aanvragen, dan wachten op de papieren en dan na twee weken iemand
  pas bijzetten in een graf? Nou ik moest het niet zo zwart wit zien, maar strikt juridisch genomen zit ik zonder aan te vragen even goed wel fout.
  Inmiddels ligt de zaak bij onze branche vereniging. Ben benieuwd....

 • no-profile-image

  student

  Onze grond wordt al tientallen jaren geploegt, waarom zouden er nu opeens leidingen liggen? En leggen ze deze niet minimaal op een meter? Vraag me ook af waarop deze regel berust. Worden er zoveel leidingen geraakt per jaar? Of hebben er in de haag een paar niets te doen?

  Hier zouden we als niet mee akkoord moeten gaan. Heb nog geen reacties van ZLTO of andere organisaies gezien.

 • no-profile-image

  willy

  Hallo LTO wakker worden, jullie moeten iets doen voor de trouwe schaapjes die nog wel lid zijn!!!
  Nee???
  Nou dan slaap maar weer verder of ga lekker vergaderen met de grote jongens.
  Jullie worden verd...me toch betaals om voor de belangen van de boeren op te komen

 • no-profile-image

  pietflevo

  Het bekende verhaal van de boer die niets mag verdienen, hij heeft een grote ruif waar circa 5 ambtenaren uit moeten eten., goed voor de werkgelegenheid.die nutteloze strijkstokambtenaren

 • no-profile-image

  allemaal niet

  Degene waar die leidingen van zijn kunnen toch ook even een briefje sturen naar de grondeigenaren of zijn die sukkels alle gegevens kwijt en moeten wij dat op onze kosten hun weer laten weten waar de leidingen zitten??

 • no-profile-image

  nou

  te koop 250 prik paaltjes !!!!!!!te koop 30 houten palen !!!!!! te koop 10 spoor bielzen !!!!!te koop vlagge mast met voet!!!!! te koop, te koop .te koop , te koop ze bint helemaal van de pot gerukt

 • no-profile-image

  keutelboer

  De personen die deze wet gemaakt hebben en goedgekeurt hebben .staan ver van de praktijk en werkelijkheid af . Dat het eigenlijk niet verantwoord is dat zij zeggenschap of besruurlijke bevoegdheid hebben . Want deze onzin staat zo ver van de praktijk af . In bouw of weiland liggen de leidingen zo diep dat de boer ze zeker niet raakt als hij 50 cm of ondieper werkt in de grond . Het is landbouwgrond en moet dus zonder meer bewerkt kunnen worden op de normale manier . De instantie die de leidingen legt of heeft liggen moet zelf aangeven wat de boer wel en niet mag . meestal is dit geregeld in een zakelijk recht overeenkomst . Dus deze instanties moeten de grondeigenaren maar automatisch een kaart toe sturen tegen hun kosten . Toen ze ons nodig hadden om een leiding te leggen wisten ze ons ook wonen en presies van wie welk perceel grond was en is. Dus hun de winst van de gassen ,olie , stroom enz. die door de leidingen stroomt en wij de kosten om onze grond op een normale manier mogen te bewerken , terwijl dit helemaal geen kwaad kan . Nou wat een stelletje slimme bestuurdes , als ze het zo altijd doen is het geen wonder dat bedrijven naar de klote gaan en de staat altijd geld tekort heeft .En de grotere energiebedrijven stikken in het geld .Een beetje normaal mens zou dit nooit hebben durven voorstellen als wet .Maar uiteindelijk zullen zij het wel weer winnen . Want wie niet meewerkt zal wel weer flink gekort worden op de bedrijfstoeslag . Lang leven de democratie .

 • no-profile-image

  boer

  waar zijn de zakkenvullende pucheplakkende lto bestuurders ?
  die hoor ik niet ?!
  allemaal boycotten van deze nieuwe regel !

 • no-profile-image

  kom op

  @Iemand, die het helemaal gehad heeft: ga bij de linkse knakkers in de leer, dan krijg je het zeiken wel onder de knie.

 • no-profile-image

  Leen

  Belachelijk! Je koopt of pacht grond met een agrarische bestemming, dan komt er een instantie die dit soort onzin bedenkt. Boertje moet maar even dokken? Dacht ik niet!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  toppunt van bureaucratie, dieptepunt in de Nederlandse geschiedenis om zo met je onderdanen om te gaan als overheid

 • no-profile-image

  Veehouder

  Graafmelding verplicht! Dit was al jaren, als je ging graven vroeg je een KLIK melding aan, dan kreeg je de betrokken kaarten thuis gestuurd! Bij mormale grondbewerking ga je toch niet diep graven . Ploegen is toch geen graaf werkzaamheid. Laat LTO is wakker worden, we moeten minder regels en alleen maar nuttige regels. Zeker geen extra amtenaren en notarisen onderhouden. En de boeren geen droog snee brood overhouden! Probeer is uit teleggen hoe het nou precies zit!

 • no-profile-image

  mij

  tuurlijk doen wij hier niet aan mee tis net wat je zegt hans er zijn GRENZEN !!!ze moeten maar bij de bedrijven zijn die de leidingen leggen die moeten dat op papier hebben staan !!!laten ze die maar aanpakken dan en laten betalen, waarom moeten wij boeren daarvoor opdraaien!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Te koop: z.g.a.n. 4 molleklemmen.

 • no-profile-image

  natuurboer

  En wanneer je dieper gaat dan 50cm met b.v, draineren. Hoef je dan geen aanvraag te doen?

 • no-profile-image

  veehouder

  Als we nu het allemaal boycotten en lto ziet dat we voldoende steun krijgen wil lto ineens meedoen en sturen en brief vol gevolgen mee zodat de rest niet meedoet zo is het al meedere malen gegaan. boeren hebben macht het is een kwestie van organiseren.
  ps wie kan er een site maken voor boeren om te ondertekenen maken we niet de fout van meulenmeester om met lto verder te gaan.

 • no-profile-image

  HANS

  Heb nog 4 klik kaarten liggen , kunnen zo gebruikt worden . gegroet hans

 • no-profile-image

  gekke henkie

  eerst probeert agentschap Telecom de zendpiraten uit te roeien,daarna de boeren.

 • no-profile-image

  down under

  Dat ze snel een hele grote dikke L*L krijgen, ik ga echt geen €73,-- betalen voor iets waarvan ik weet dat het er niet is!

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.