Home

Achtergrond

Gorbatsjov waarschuwt VS voor tweede Vietnam

Michail Gorbatsjov, de oud-leider van de Sovjet-Unie, heeft de Navo gewaarschuwd dat een overwinning in Afghanistan onhaalbaar is.

De Verenigde Staten, die verreweg de meeste militairen leveren voor de internationale troepenmacht in Afghanistan, hebben geen alternatief voor het terugtrekken van alle manschappen. Blijven ze, dan dreigt een tweede Vietnam.

Dat heeft Gorbatsjov gezegd in een interview met de BBC, dat woensdag werd vrijgegeven. Als leider van de Sovjet-Unie trok Gorbatsjov ruim twintig jaar geleden het Rode Leger terug uit Afghanistan, na een vernietigende oorlog die tien jaar duurde en talloze slachtoffers eiste.

Gorbatsjov prijst Obama voor diens besluit de Amerikaanse troepen vanaf volgend jaar gefaseerd terug te halen uit Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.