Home

Achtergrond 11 reacties

Goed geluisterd

Het bestuur van FrieslandCampina heeft deze keer kennelijk goed geluisterd naar wat er leeft onder de leden.

Het stelt voor om de komende drie jaren een kleiner deel van de winst in de algemene reserves te stoppen en meer terug te geven aan de leden. Ook stelt het voor om de kwantumtoeslagen zo aan te passen dat die niet meer vooral de grotere veehouders bevoordelen en de kleinere boer geld kosten.

De voorgestelde aanpassingen zijn niet bedoeld om diverse groepen leden, die met initiatief-voorstellen zijn gekomen de wind uit de zeilen te nemen, stelt het bedrijf. Het bestuur hoeft echter niet bang meer te zijn dat het de aanstaande najaarsvergaderingen heftige discussies over deze punten moet voeren. Veel onvrede zal zijn weggenomen.

De grote melkveehouders zullen niet blij zijn met de voorgestelde aanpassingen in de kwantumtoeslagen. Zij dreigen tienduizenden euro's per jaar aan extra inkomsten te kosten. Daar staat tegenover dat de lasten en lusten eerlijker verdeeld zullen worden. Een vraag die wel oprijst na bestudering van het aanpassingsvoorstel is of het bestuur de kwantumtoeslagen eigenlijk niet beter helemaal kan afschaffen en iedereen een iets hogere gewone melkprijs kan betalen, maar dat kost de grotere veehouders helemaal veel geld.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Wie zorgen dan voor het image van de fabriek Melkveehouder?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heel goed dat de coöperatieve grondslag in ere wordt hersteld voordat de quotering verdwijnt. Ook FC heeft belang bij een tevreden (en dus stabiel) aantal leden. Je kunt ze alleen tevreden houden bij een fatsoenlijke, maar vooral met eenzelfde melkprijs. Het ene bedrijf draagt wellicht wat meer bij aan een rendabeler vervoer, terwijl de ander weer zorgt voor het image van de fabriek. Maar de kern is dat beiden bijdragen aan het uiteindelijke rendement. En daar gaat het toch om, nietwaar?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jij toch, koetje boe in de wei of niet soms?

 • no-profile-image

  Jan Melkert

  Het huidige systeem kan alleen bestaan omdat de kleinere veehouder te beroerd is om naar de jaarvergadering te gaan. Daar maken de vergaderboeren heel dankbaar gebruik van....dan noemen we tenslotte boeren democratie.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien hebben ze beter geluisterd, nog niet goed genoeg. Is er al duidelijkheid van de beloningsstructuur van de bestuurders? Of is de angst van de coöperatie leiders nog te groot. Als de angst te groot is zouden ze daar nog overheen moeten gaan groeien. Net zoals kleuters ook groeistuipen hebben. Ze zullen nog een veel grotere verantwoordelijkheid moeten gaan nemen. Als dat gebeurd, maakt het niet uit of het dan een moderne multinational is of een oude coöperatie. Er zal betrokkenheid zijn voor de keten, er zal gevochten worden voor goede leveranciers van goede grondstoffen, en ze daar goed voor belonen. Respect zal zijn voor de wereld en culturen, deel ipv heers. Stop met deals te maken met gentech facisten als Monsanto, wat de RFC gedaan heeft. Neem eigen visie en verantwoordelijkheid. Zeg niet dat de RFC die deal steunt omdat de EFSA geen risico ziet. De grootste baas van EFSA is corrupt zie, EFSA chair in conflict of interest scandal http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/12527-efsa-chair-in-conflict-of-interest-scandal $$$ Dan zie, Dangers of GM soy and Roundup http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/12536-dangers-of-gm-soy-and-roundup ** Wanneer wordt men wakker, en de boeren bonden ook, please....

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Wel geluisterd naar leden, maar niet naar maatschappij, als ik lees dat er t.a.v. weidemelk nog een jaar gewacht wordt alvorens er mogelijk iets veranderd!
  Vraag mij af of dat wel verstandig is gelet op huidige discussie.

 • no-profile-image

  koetje

  @Melkveehouder,ik zat wat door de Veronica-tv-gids te bladeren(prima doelgroep)en kwam een pagina grote advertentie van Campina tegen.Twee identieke glazen melk in een sappige groene weide,een paar koetjes op de achtergrond.Staat er boven de vraag:In welk glas melk zit 100%Nederlandse weidemelk?Er onder staat:In het rechterglas,want dat is Campinamelk.
  In kleine lettertjes staat er dan weer onder:U denkt misschien dat alle melk hetzelfde is.Toch wordt steeds meer melk uit het buitenland gehaald.Verse campinamelk komt gegarandeerd van Nederlandse koeien.Deze koeien lopen van het voorjaar tot in het najaar tenminste 120 dagen per jaar,6 uur per dag in de Nederlandse wei enz.Kijk zo doe je dat,dit stop je niet in de huismerkpakken van AH.Maak je ook meteen een gebaar naar WD.25% van de NL zuivel wordt geïmporteerd,kun je misschien een stuk van terug pakken,door met goede campagnes te komen.

 • no-profile-image

  koetje

  oké,de nieuwe reclame advertenties al gezien van Campina melk?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Koetje boe, welke of wat voor soort advertentie bedoel je, help me op weg. @Patrick, ik begrijp dat je zorgen hebt, maar je uitleg dat RFC zaken doet met criminelen is me te warrig. Wees concreet en noem man en paard.

 • no-profile-image

  Patrick

  #Melkveehnouder 23:43 2 okt, weet dat ik had mijn bijdrage al gegeven had, maar die is om onduidelijke redenen verwijderd, wat jammer is omdat ik de waarheid schreef, vraag gerust de redactie om het waarom...
  Er zal een tijd komen dat ik hier volledig geweigerd wordt door de AGD of geèlimineerd ben door de gentechbedrijven.

 • no-profile-image

  Het voornaamste is een kostprijsdekkende melkprijs! Als dit niet gehaalt wordt is het voor de meeste bedrijven in de loop van de tijd afgelopen. Neem alle kosten mee in de berekening, zeker de inflatie ook. Dit gebeurt ook met de werknemers,deze kosten bepalen wel hoe je erbij staat over 10 jaar.Daar moet een cooperatie hard aan werken, niet uitbetalen wat er over schiet, maar de prijs betalen die nodig is!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.