Home

Achtergrond

'Glastuinbouw geen energieslurper'

De Nederlandse tuinbouw staat nog steeds bekend als een energieslurper die het klimaat verslechtert door uitstoot van broeikasgas, maar dat imago is niet terecht, zei voorzitter Tjibbe Joustra van het Productschap Tuinbouw vandaag in Bleiswijk.

Daar werd een wedstrijd in het ontwerpen van energieproducerende kassen afgesloten.

"De sector van de glastuinbouw is al vele jaren actief om het verbruik van fossiele brandstof terug te brengen. Het streven is om in 2020 in nieuw te bouwen kassen klimaatneutraal te telen'', zei Joustra. Er zijn nu al bedrijven die dat waarmaken, aldus de voorzitter van het productschap.

Hij wees erop dat tuinders al langer zuinig met energie omgaan. In de kassen staan zogeheten wkk-installaties die niet alleen zorgen voor warmte voor de planten, maar ook stroom opwekken. Dat geldt als energiezuinig omdat de warmte bij de productie van de stroom niet verloren gaat, zoals wel gebeurt bij grote elektriciteitscentrales. Inmiddels zijn glastuinders goed voor het opwekken van 13 procent van het Nederlandse stroomverbruik.

Volgens Joustra scoort de Nederlandse glastuinbouw goed in de internationale vergelijking als het gaat om het milieu. Berekeningen wijzen uit dat er minder energie nodig is om in Nederland een kastomaat van eigen bodem op de markt te brengen dan een tomaat te importeren uit Spanje. Daardoor komt de Nederlandse kastomaat ook gunstiger uit de vergelijking, als gekeken wordt naar de uitstoot van het broeikasgas CO2.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.