Home

Achtergrond

Geurkaarten om hennepkwekerijen op te sporen

Ongeveer 30.000 huishoudens in Rotterdam en Den Haag worden betrokken bij het opsporen van hennepkwekerijen in hun stad.

De gemeenten gaan daarvoor in elke stad 15.000 kaarten verspreiden met daarop de geur van hennep om kwekerijen te kunnen herkennen.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Rotterdam vrijdag desgevraagd bevestigd. Het idee om op deze manier de bevolking bij de opsporing te betrekken, komt van gasleverancier Eneco. Die verspreidde in 2006 en 2007 een zogeheten gaskraskaart onder 1,8 miljoen klanten om ze bewust te maken van het herkennen van gaslucht. De hennepgeurkaart is een initiatief van de landelijke Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt.

,,Hennepkwekerijen zorgen voor veel overlast'', vertelt de gemeentelijke woordvoerder. ,,Het gebeurt nogal eens dat kwekerijen in band vliegen of voor waterschade zorgen. Op die gevaren willen wij mensen wijzen.'' In de stad Rotterdam worden jaarlijks een paar honderd kwekerijen opgerold. Het zogeheten hennepteam is daar in de havenstad dagelijks mee bezig.

Of het net als bij Eneco om een kraskaart gaat, is nog niet bekend. Op de kaart worden wel, naast de geur van hennep, ook andere kenmerken aangegeven die kunnen helpen een hennepplantage te ontdekken. De woordvoerder noemt het gezoem van ventilatoren, woningen waarbij de gordijnen altijd gesloten zijn en panden die onbewoonbaar zijn, maar waar wel mensen af en toe rondstruinen.

In beide gemeenten gaat het om een proefproject. Als het een succes wordt, krijgen mogelijk alle inwoners zo'n kaart in de bus. De kaart wordt in november in zowel Den Haag als Rotterdam geïntroduceerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.