Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Gemeentelijke bezuinigingen bieden kansen'

Veel Nederlandse gemeenten zien de komende bezuinigingen op de begroting als kans.

Dit is de conclusie van een inventarisatie van adviesbureau Berenschot onder dertig gemeentesecretarissen, die dinsdag is gepubliceerd. "Gemeenten zullen meer en creatiever moeten gaan samenwerken, om het kwaliteitsniveau van gemeentelijke dienstverlening te kunnen handhaven.''

Gemeenten moeten de komende jaren flink gaan snijden in hun begrotingen. In totaal moet er 4 miljard euro bespaard worden. De ondervraagde gemeenten zullen gemiddeld 7,6 procent van hun begroting gaan inleveren. Dit moet volgens meer dan de helft van de ondervraagden gerealiseerd worden door de "versobering van het huidige beleid.'' Besparingen op welzijn, openbare ruimte en cultuur worden daarbij als voorbeelden genoemd.

96 procent van de gemeenten verwacht als gevolg van de kortingen op de begroting dat het aantal gemeenten de komende jaren zal dalen. "Doordat gemeenten 'meer met minder' moeten doen, zal de drang naar samenwerking en samenvoeging toenemen'', aldus Berenschot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.