Home

Achtergrond 231 x bekeken

'Gelderse bijdrage voor verplaatsers veel te laag'

Provincie Gelderland heeft voor het jaar 2011 3 miljoen euro vrijgemaakt voor tuinders die willen verplaatsen van extensiveringsgebieden naar concentratiegebieden.

Volgens LTO Noord Glaskracht is dat bedrag veel en veel te laag. Volgens de belangenorganisatie kunnen van de provinciale bijdrage zes of zeven bedrijven worden verplaatsen, terwijl zo’n 35 bedrijven zouden moeten verplaatsen om levensvatbaar te blijven.

De situatie loopt voor sommige bedrijven de spuigaten uit, aldus Henk Gertsen, voorzitter van LTO Noord Gelderland-Oost. ”Al in 2005 is een streekplan opgesteld waaruit bleek dat bedrijven in het buitengebied niet meer dan 20 procent mochten groeien. Gezien het tempo waarin de tuinbouw ontwikkelt, maakt een dergelijke maatregel het neerzetten van nieuwe kassen in de praktijk vaak moeilijk.”

Als bedrijven meer dan 20 procent groei nastreven, moeten ze naar een concentratiegebied als Huissen-Angeren. De vergoeding was beperkt tot maximaal 400.000 euro per bedrijf. Pas na lang onderhandelen kwam vorig jaar een vergoeding van 45 euro per vierkante meter tot stand. De openstelling duurde nog eens bijna een jaar omdat zowel Den Haag als Brussel de regeling, opgesteld in samenspraak met vertegenwoordigers van de tuinbouw, moest goedkeuren.

Sindsdien is de interesse groot, vooral omdat het opleggen van nog meer groeibeperkingen wordt gevreesd, maar hoewel de regeling is opengesteld zijn uitgaven vanwege financiële tekorten bij de provincie tot halverwege december verboden. ”Qua planning verdient het verloop allesbehalve de schoonheidsprijs”, aldus Gertsen.

Glaskracht en het CDA stellen voor de 3 miljoen euro tot het einde van dit jaar beschikbaar te maken, en nog eens een bedrag van tenminste 5 miljoen euro voor volgend jaar. De provincie moet als het tuinders een groeibeperking oplegt, wel een reëel alternatief bieden, aldus LTO Noord Glaskracht. Definitieve besluitvorming moet nog plaatshebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.