Home

Achtergrond 396 x bekeken 11 reacties

Geen stabiele melkprijs door reguleren productie

Het beperken van de melkproductie door overheden leidt niet tot stabiele melkprijzen en belemmert de groei van de zuivelindustrie.

Dat blijkt uit een rapport dat is opgesteld in opdracht van de International Dairy Foods Association (IDFA), een organisatie die de belangen van vooral Amerikaanse zuivelbedrijven vertegenwoordigt.

In het rapport dat is opgesteld door het Amerikaanse marktbureau Informa Economics (IE), is onderzocht wat er in landen is gebeurd waar de afgelopen jaren sprake was van een beperking van de melkproductie door overheidsingrijpen.

De melkveesector in Europa heeft net zozeer te kampen met fluctuerende melkprijzen als de melkveesector in de Verenigde Staten (VS). Nadeel voor de Europese veehouders is dat ze wat betreft hun productie gebonden zijn aan hun quotum. Hierdoor is het moeilijk om te anticiperen op de marktsituatie.

De sterke prijsschommelingen van afgelopen jaren zijn volgens de onderzoekers onder meer te wijten aan een toegenomen consumentenvraag en de economische crisis. Het reguleren van de melkproductie leidt volgens de onderzoekers niet tot minder fluctuerende melkprijzen. Ook helpt marktregulatie volgens de onderzoekers niet om kleinere melkveebedrijven in de benen te houden.

Schaalvergroting is overal zichtbaar. In de periode van 1992 tot 2009 is het aantal melkveebedrijven in zowel de VS als Europa met 60 procent afgenomen.

Groot nadeel voor de Europese zuivelindustrie is dat het quotumsysteem zorgt voor exportbeperkingen. De organisatie ziet dat steeds meer Europese zuivelbedrijven zich vestigen in landen zonder groeibelemmeringen. Zo hebben de zuivelbedrijven Glanbia, Arla, Dannon, Sorrento, Lactalis, Nestlé en Unilever vestigingen in de VS. Ook Canadese zuivelondernemingen hebben vestigingen in de VS. Volgens de IDFA is een vorm van productiebeperking niet in het belang van de Amerikaanse melkveehouders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  prof

  Goed gezien Greverink. Hier denken ze in Holland lekker veel melken voor 50 euro cent zonder quotering. Nou dan gaan ze maar eens luisteren bij een varkens boer, die zitten al jaren te kijken op een tijdje met winst te kunnen produceren.

 • no-profile-image

  veehouder

  1 ding is zeker hoe meer melk hoe lager de prijs dar hoef je geen school voor hebben gehad en hoef je geen onderzoek te doen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  In Canada is de productie van melk strak geregeld. Hier zit de melkprijs volgens mij al jaren rond de 50 Eurocent en is er met koeien melken een goed inkomen te halen. Betekent dat dat Canada de uitzondering is die de regel bevestigt? Als varkenshouder zie ik de melkveehouderijsector in dit land als een succesverhaal. Het bewijst dat het mogelijk is om als boer en producent een goed inkomen te verdienen. Ook laat het zien dat boeren als ze zich organiseren niet alleen kunnen voorkomen dat ze uitgeknepen worden maar zelfs de prijs van hun product bepalen en de lakens uitdelen in de keten.

 • no-profile-image

  kempenboer

  Het staat er duidelijk: de organisatie waarin de amerikaanse zuivelverwerkingsbedrijven zijn vertegenwoordigd hebben opdracht gegeven tot dit onderzoek. Die hebben echt geen baat bij een produktiebeperking. De uitkomst is dus voor-de-hand liggend.

 • no-profile-image

  prof

  Een ding is duidelijk met dit artikel. De schrijver heeft willens en wetens geen feeling met de gewone boer, die naar zijn denkbeelden straks met velen mogen verdwijnen, zonder een enkele compensatie. Straks hebben we net als in Texas grote boeren met Mexicanen[Polen] die hier het platteland verzieken. Wie stopt dit voor het te laat is???

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik zie net dat er op agd een peiling is onder varkenshouders met de vraag of ze zouden willen dat de varkensproductie Europees geregeld wordt. Varkenshouders zitten altijd al met hun handeltje op de wereldmarkt en doen er al jaren geld bij. Hou die peiling in de gaten want daar kunnen jullie koeienboeren ook van leren.

 • no-profile-image

  prof

  Je kunt wel merken dat de opstellers dezes weinig hersens in hun denkerwt hebben. Of ze zijn misdadig bezig U trekt uw conclusie maar!

 • no-profile-image

  Melkboer die melkboer wil blijven uit België

  Weerom wil men met dit artikel laten doorschemeren dat het quotumsysteem alles belemmert om een rendabele zuivelhouderij te hebben.
  Als zoveel zuivelondernemingen trekken naar landen zonder quotum is dit enkel en alleen om goedkope melk binnen te krijgen, zonder vooraf na te denken of de betreffende boer nog wel een arbeidsinkomen kan halen op zijn bedrijf.
  Als straks alle Europese melkboeren er maar op los mogen leveren zul je binnen de kortste keren ondervinden hoeveel plaats er slechts rest op de exportmarkt van melk. Willen jullie dat wij terug naar een toestand gaan van een paar jaar terug, dan moeten jullie er maar op los leveren en dan gaan ook in Europa tal van melkveebedrijven over de kop.
  Economie is nog altijd een wet van vraag en aanbod. Ook in 2010 is dat nog altijd zo. Als het aanbod te hoog wordt, dan daalt de prijs.
  Zuivelbedrijven die beweren dat zij altijd de melk zullen blijven ophalen, ook na 2015, zeggen er niet bij voor welke prijs.
  Ook zij weten dat de vraag naar melkproducten ook zijn grenzen kent. Waarom zeggen zij dat niet tegen de melkboeren? Omdat zij er niet arm van worden.........

 • no-profile-image

  pieter p

  Als er geen quota systeem meer is en iedereen gaat maar raak melken dan zijn we alleen maar iemand anders zijn zakken aan het vullen , zeker niet de onze. Ik zal zeker niet meer gaan melken.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nederland is een exportland, Geverink. Dat maakt het verschil met Canada.

 • no-profile-image

  boer

  dus europees quotum met gelijke quotumprijs en grenzen dicht??? je kunt je afvragen of een boer er beter van wordt als melk naar azie gaat voor 20 cent....

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.