Home

Achtergrond

Geen haast met afnemen stemrecht eurozondaars

Het Duitse voorstel om EU-landen die de begrotingsregels overtreden tijdelijk het stemrecht af te nemen bij Europees beraad lijkt weinig kansrijk.

EU-president Herman Van Rompuy gaat het bestuderen, maar hij zal daarbij weinig haast maken, zo liet hij vandaag aan het einde van een tweedaagse EU-top in Brussel weten. Van Rompuy zal dit jaar niet meer met zijn bevindingen komen.

Volgens premier Mark Rutte is het Duitse plan, waarvoor een wijziging van het EU-verdrag nodig is, "op de langere baan'' geschoven. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg op de EU-top steun voor haar voorstel van de Franse president Nicolas Sarkozy, maar de meeste andere lidstaten vinden het opschorten van stemrecht veel te ver gaan. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemde deze strafmaatregel zelfs onaanvaardbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.