Home

Achtergrond

'Geen gevaar voor milieuramp in Hongarije'

Het giftige rode slib dat begin deze week bij een Hongaarse aluminiumfabriek wegstroomde, zal geen biologische of milieuramp veroorzaken.

Dat heeft de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, Sandor Pinter, vandaag gezegd, Hij voegde eraan toe dat er nog geen schade aan het drinkwater is vastgesteld.

Eerder had een woordvoerder van een instantie die betrokken is bij de aanpak van het slib, gezegd dat de giftige modder geen schade in de rivier de Donau veroorzaakt. De zuurgraad van het water rond de plek waar de modder donderdag in de op een na langste river van Europa stroomde, is gedaald van 9 pH naar 8 à 8,2 pH. Dat is net iets boven normaal. ,,Deze cijfers geven ons hoop en we hebben tot dusver geen schade in de Donau vastgesteld'', aldus de zegsman.

Dorpen ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest overstroomden maandag, toen de dam rond een slibreservoir van de fabriek brak. Vijf mensen kwamen om het leven en zeker 120 mensen raakten gewond. Drie personen worden nog vermist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.