Home

Achtergrond 182 x bekeken

Geen dwangsommen meer voor 'dakevangelist'

De dwangsommen die 'dakevangelist' Joop van Ooijen uit Giessenlanden kreeg opgelegd van de gemeente moeten direct stoppen.

Ze kunnen alleen worden opgelegd voor de witte letters, maar aangezien ze nu rood en oranje zijn, moet de gemeente de zaak opnieuw beoordelen.

Dat heeft de rechtbank Dordrecht vandaag bepaald. Van Ooijen kreeg van de gemeente Giessenlanden een dwangsom opgelegd, oplopend tot maximaal 15.000 euro, voor de religieuze boodschap op het dak van zijn woonboerderij langs de A15. Hij gaf de witte letters onder druk van de dwangsommen een rode en oranje kleur in de hoop daarmee aan een eerdere uitspraak van de Raad van State te hebben voldaan. Die besloot half juli dat de gemeente Van Ooijen terecht een dwangsom oplegde voor de toen nog witte letters op het dak.

De letters waren te groot en te contrasterend, aldus Giessenlanden. Maar ook na de verfbeurt was de tekst voor de gemeente een doorn in het oog en daarom bleef de gemeente dwangsommen opleggen. Van Ooijen stapte daarop naar de rechter en eiste dat de vorderingen werden stopgezet.

De rechter geeft hem nu dus gelijk. Giessenlanden had alleen de witte dakpannen, die samen de tekst 'Jezus redt' vormen, verboden en andere kleuren niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.