Home

Achtergrond

Geen bewindspersonen meer in gebouw Vrom

Naast het centraal station in Den Haag staat een in het oog springend gebouw waar tot voor kort het ministerie van Vrom met zijn bewindspersonen domicilie hield.

De grondleggers van het nieuwe kabinet hebben echter besloten om VROM samen te laten gaan met Verkeer & Waterstaat (V & W) tot het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu. De minister en de staatssecretaris van dat samengevoegde departement gaan in het gebouw zitten van het vroegere ministerie van V & W, liet een woordvoerster maandag weten.

De politieke bazen van het departement, minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) en staatssecretaris Joop Atsma (CDA), gaan dus in het pand nabij Madurodam huizen. In het voormalige Vrom-gebouw blijven ambtelijke bazen met hun staf wel gehuisvest, maar ze zullen er niet meer dagelijks bewindspersoon over de gang zien lopen.

Het gebouw van het vroegere Vrom (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) werd in 1992 in gebruikgenomen. Door het pand van arcitect Jan Hoogstad loopt een brede voetgangersstraat en klimt het tramspoor naar het NS-station. Het ministerie is milieuvriendelijk en duurzaam gebouwd, zonder gevaarlijke isolatiematerialen en met energiebesparende verlichting. Enkele van de serres zijn voorzien van binnentuinen en ook het dakterras is beplant met diverse tropische bomen.

De Rijksgebouwendienst is eigenaar van het gebouw. In 2009 is besloten om het pand te verbouwen en te moderniseren. Voor het samengestelde departement is het geen optie om meteen met z’n allen in het voormalige Vrom-pand te gaan zitten, omdat de mogelijkheid bestaat dat de medewerkers dan binnenkort weer moeten verhuizen om de bouwvakkers ruimte te geven. Mogelijk verhuist Infrastructuur en Milieu na de verbouwing alsnog naar het Vrom-pand aan de Haagse Rijnstraat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.