Home

Achtergrond 222 x bekeken

Garnalen gemarineerd in diesel

Een groep van naar schatting twintig personen heeft woensdag op de N99 bij Den Oever een vrachtwagen klemgereden waarin garnalen werden vervoerd.

(2)
Ze strooiden de lading uit over het wegdek en vernietigden die vervolgens door er dieselolie overheen te sprenkelen. Dat maakte de politie donderdag bekend.

De chauffeur van de vrachtwagen, die onderweg was naar een garnalenverwerkingsbedrijf in het Groningse Zoutkamp, werd ongemoeid gelaten. De lading die hij vervoerde vertegenwoordigde een waarde van meer dan 10.000 euro. De daders vluchtten direct na het incident in hun auto's weg en zijn tot dusverre spoorloos.

Volgens een woordvoerder zoekt de politie de daders in de hoek van de visserij. De vernietigde lading is afkomstig van twee schepen waarvan de schippers zich niet zouden hebben gehouden aan afspraken om de vangst te beperken. De beperking is ingesteld om te voorkomen dat de prijs voor garnalen instort. Die staat zwaar onder druk.

Volgens voorzitter Joop Grin van Producentenorganisatie Wieringen staat het water de garnalenvissers tot de lippen. ,,We hebben onlangs met de garnalenverwerkers een prijsniveau afgesproken dat alleen te handhaven is als de aanvoer in toom wordt gehouden. Iedereen moet daaraan meedoen. En als individuele vissers die solidariteit doorbreken, dan pikt het collectief dat niet.'' Hij spreekt van een probleem tussen vissers onderling. ,,Maar dit moet niet meer gebeuren.''

Grin spreekt tegen dat het incident zoals de politie zegt, gebeurde op de N99. Volgens hem speelde alles zich af op een parallelweg in het dorp Den Oever zelf. ,,De vissers zouden zoiets nooit doen op een drukke provinciale weg. Daar is te veel verkeer en dat is veel te gevaarlijk.''

Begin deze maand speelde de problematiek in de garnalensector op toen garnalenvissers tijdelijk de toegangspoorten blokkeerden van garnalenverwerkers in Zoutkamp en Edam. Aanleiding was toen een conflict over de te lage garnalenprijs. De blokkades werden opgeheven nadat overeenstemming over een nieuw prijsniveau was bereikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.