Home

Achtergrond 3 reacties

GMO niet zaligmakend

Het stelsel van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO), heeft tot dusver niet geleid tot concentratie van het aanbod groente en fruit.

Toch is dat een expliciet doel van de regeling met steunbetalingen aan telersverenigingen.

Op dat punt lijkt de regeling te kort te schieten. Vertegenwoordigers van de sector wijzen op de tegenstrijdige uitleg van verschillende Brusselse instanties: Wat is toegestaan door het directoraat Agri wordt tegengehouden door de collega’s van het directoraat Competitie.

Ook wordt fusie met buitenlandse afzetpartijen ontmoedigd, omdat meer subsidie wordt beloofd als partijen in een associatie (APO) willen samenwerken. De regels voor zo’n APO zijn weer te knellend, waardoor bundeling uitblijft, vooral in Nederland.

Het is een terecht verwijt van de sector, maar geeft gelijk ook de zwakte aan: Afzetpartijen laten zich te veel leiden door de GMO-regelgeving. Een subsidie moet niet leidend zijn in de beslissing te fuseren. Daar zijn veel zwaarwegender strategische redenen voor te verzinnen. Ondertussen zijn private organisaties als Total Produce en Univeg slagvaardiger om tot grote machtsblokken te komen.

GMO kan het tempo van concentratie niet dicteren, dat doen de telers zelf binnen hun coöperatie.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  /

  Typisch dat op deze fora continu geneuzeld wordt over jacht en ganzen, maar niet over echt belangrijke onderwerpen. Middels gmo wordt gigantisch geld over de balk gesmeten en niemand vindt dat blijkbaar een probleem. Wie is verantwoordelijk voor dit beleid, wie kan er op aangesproken worden, wie brengt het in kaart, wie stelt deze geldverslindende praktijken aan de kaart, wie legt de vinger op de zere plek, wie doet er nu eindelijk eens wat aan?

 • no-profile-image

  exact

  Kan iemand me uitleggen wat het grote voordeel is van concentratie in de keten in het algemeen? Als we het geld dat daarin werd gestoken middels gmo nu eens staken in ontwikkelingen die concentratie (ook in de retail dus) bestrijden... Globaal kun je niet anders opmerken dan dat concentratie monopolisering in de hand werkt, daarop volgend een machtsonevenwicht in de markt, uitmondend in een marktmacht waar de consument niet blij mee kan en zal zijn.....

 • no-profile-image

  exact

  GMO is een onverkapte vorm van subsidiëring. Het doet wat vele subsidies doen: het verdoezelt mismanagement bij telersverenigingen en werkt corruptie in de hand (denk aan verkoop 'clubappels' door telersverenigingen met voor een schijntje Jonagold of Elstar erbij, het gebeurt gewoon en verblindt mensen die zo'n gmo-clubappel planten, want die denken dat het ei van Columbus is aangeplant). Wat is nu eigenlijk het doel van GMO als verdere bundeling verboden wordt, wat is het doel als we dat doel niet meer weten staan? Zoals met het gros van subsidie's: afschaffen die geldverkwisterij. Laat ons eerlijk produceren voor een eerlijke markt, verstoor dit niet door allerlei subsidies die in zwarte kousenclubjes onderling verdeeld worden met een zondagse grijns. Stop deze misselijkmakende onnozelheden!!!! Dit is een oproep van een teler die op een eerlijke manier zijn brood wil verdienen, maar ziet dat het langzaam aan onmogelijk wordt om een gezond bedrijf te houden zonder gekonkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.